Αρκτική: απελευθέρωση απαγορευμένων χημικών από το λιώσιμο των πάγων

0
18

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα απαγορευμένων τοξικών χημικών, που για πολλά χρόνια είχαν εγκλωβιστεί στους πάγους και το παγωμένο νερό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία για τις ποσότητες των επικίνδυνων χημικών που έχουν «παγιδευτεί» στην πολική περιοχή, όμως προειδοποιούν ότι η απελευθέρωσή τους θα υπονομεύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες που διενεργούνται τα τελευταία χρόνια για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Στα χημικά που απελευθερώνονται με την αύξηση της θερμοκρασίας περιλαμβάνεται το γνωστό εντομοκτόνο DDT, καθώς και βιομηχανικά χημικά όπως πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs). Σημειώνεται ότι όλοι οι Ανθεκτικοί Οργανικοί Ρυπαντές (Pops) έχουν απαγορευθεί από το 2004 με τη Σύμβαση της Στοκχόλμης.

Οι Ανθεκτικοί Οργανικοί Ρυπαντές μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες, ενώ «ταξιδεύουν» για μεγάλες αποστάσεις καθώς δεν διασπώνται εύκολα.

Τις περασμένες δεκαετίες τα επικίνδυνα χημικά εγκλωβίστηκαν στους πάγους και τα νερά της Αρκτικής, ωστόσο τώρα Καναδοί και Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη τα απελευθερώνει και πάλι στην ατμόσφαιρα.

«Τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών στην ατμόσφαιρα είναι η αρχή της ιστορίας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Hayley Hung, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε τις ποσότητες των επικίνδυνων χημικών που υπάρχουν στην Αρκτική και τις ποσότητες που θα απελευθερωθούν», κατέληξε.

econews

Σχόλια