Ενέργεια: ενδιαφέρον γερμανικών τραπεζών για τον ελληνικό ήλιο;

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων, φαίνεται ότι συγκεντρώνει τόσο το σχέδιο «εξαγωγών» ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα, προς τις χώρες του Βορρά, όσο και η χρηματοδότηση κατασκευής μεγάλων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς επίσης και εργοστασίων κατασκευής πάνελς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, αν και είναι πολύ νωρίς για να εξειδικευτεί στις λεπτομέρειές του, το σχέδιο χρηματοδότησης δικτύων και μεγάλων έργων στην Ελλάδα γύρω από την ηλιακή ενέργεια, αντιμετωπίζεται πολύ θετικά στις μέχρι τώρα συζητήσεις που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα σημαντικότερο είναι ότι ο υπουργός δεν είχε επαφές μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα με τους αντιπροέδρους της Deutsche Bank, Κάιο Βέσερ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχο Σακελάρη, οι οποίοι δείχνουν θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής των τραπεζών που εκπροσωπούν σε χρηματοδοτήσεις επενδύσεων ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα.

Το σχέδιο  ηλιακής ενέργειας συνίσταται σε δύο σκέλη. Το πρώτο, αφορά στην ιδέα να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια υποδομών ένα ισχυρό δίκτυο υψηλής τάσης, μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνουν «εξαγωγές» ρεύματος από φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά εγκατεστημένα στην Ελλάδα, προς τις χώρες του Βορρά.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου, αφορά σε μια πιο ενεργή παρουσία στην Ελλάδα γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων, για την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων κατασκευής πάνελ ή άλλου εξοπλισμού, με προορισμό όχι μόνο την ελληνική αλλά κυρίως την ευρύτερη αγορά της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό αυτό σχέδιο «ήλιος» βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και με τον κοινοτικό επίτροπο Ενέργειας Γκ. Οτινγκερ.

econews

Σχόλια