Κομοτηνή: Μέτρα προστασίας των πολιτών λόγω του νέφους

0
8

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της βιομηχανικής ζώνης Κομοτηνής, λόγω του νέφους από πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών, εξέδωσε εχθές με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Γίνεται γνωστό ότι λόγω πυρκαγιάς που σημειώθηκε  στο εργοστάσιο «Alfabetaroto» ABEE, της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, έχει εκλυθεί από την καύση πρώτων υλών νέφος για το οποίο το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενημερώνει ότι αξιολογείται από ειδικούς επιστήμονες.

Κατόπιν επικοινωνίας της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας με τον επιθεωρητή περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του τοπικού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων ενημερώνονται οι κάτοικοι ότι οι ευπαθείς ομάδες, ήτοι ηλικιωμένοι, βρέφη, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους με τα παράθυρα κλειστά.

Τα νωπά λαχανικά των περιοχών που καλύπτει το νέφος θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά τις επόμενες μέρες.

Τέλος, τα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων που καλύπτει το νέφος να παραμείνουν σταβλισμένα και μέχρι νεοτέρας να τους δίνεται ξηρά τροφή. Για κάθε νεότερο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.»

Να σημειωθεί ότι η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 3 χθες το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών ενώ ορατός ήταν ο κίνδυνος επέκτασής της σε διπλανές εγκαταστάσεις με δεξαμενές που περιείχαν χημικά.

Με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ο κίνδυνος αυτός αποσοβήθηκε και η φωτιά τέθηκε αργά το απόγευμα υπό έλεγχο.

Ένας εργαζόμενος, 31 χρόνων, έπαθε σοβαρά εγκαύματα και στήθηκε επιχείρηση αερομεταφοράς του από την Αλεξανδρούπολη, όπου διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής ενώ από τις επαναλαμβανόμενες για ώρες εκρήξεις, το μεγαλύτερο τμήμα του εργοστασίου κατέρρευσε.

econews

Σχόλια