Φυσικό αέριο: άδεια προμήθειας από τη ΡΑΕ στην Edison Hellas

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Άδεια προμήθεια φυσικού αερίου αποκτά και η Edison Hellas από τη ΡΑΕ για διάστημα 20 ετών και έτσι γίνεται η δεύτερη ιδιωτική εταιρεία μετά την M&M Gas, που εισέρχεται στο συγκεκριμένο χώρο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του energypress.gr, η Edison Hellas μπορεί μέσω του συστήματος μεταφοράς ή δικτύου διανομής να προμηθεύει τους επιλέγοντες πελάτες, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει υποβάλλει στη ΡΑΕ και στο ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο του 2011, είχε εκδοθεί άδεια προμήθειας φυσικού αερίου για την «M&M Gas», την κοινή εταιρεία των ομίλων Motor Oil Hellas και Μυτιληναίου, με επίσης 20ετή διάρκεια, που της έδωσε το δικαίωμα να πουλάει φυσικό αέριο σε επιλέγοντες πελάτες.

Μέχρι το 2010, δικαίωμα εμπορίας φυσικού αερίου, προμήθειας και πώλησης δηλαδή σε τρίτους είχε μόνο η ΔEΠA.

Τώρα με το νέο καθεστώς της απελευθέρωσης, το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ «έσπασε» και όσοι ιδιώτες αποκτούν τη σχετική άδεια  έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν αέριο είτε μέσω του αγωγού τον οποίο χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα μόνο η ΔEΠA δεσμεύοντας χωρητικότητα, είτε με πλοία (LNG) μέσω της Pεβυθούσας, διασφαλίζοντας συμβόλαια από παραγωγούς φυσικού αερίου.

 

econews

Σχόλια