Ενέργεια: μεγαλύτερη παραγωγή από ιδιώτες παρά από τους λιγνίτες της ΔΕΗ

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, οι ιδιωτικές μονάδες έχουν πάρει τα ηνία και «διαγωνίζονται» μεταξύ τους για το ποια θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια στο σύστημα.

Πέρυσι η μονάδα του 5 του Αγίου Δημητρίου, η μεγαλύτερη λιγνιτική της ΔΕΗ, μέσα σε μία καλή ημέρα μπορούσε να συνεισφέρει στο σύστημα πάνω από 8 χιλιάδες μεγαβατώρες, ωστόσο φέτος τα δεδομένα έχουν ανατραπεί.

Το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου, διάστημα κατά το οποίο μόλις τρεις ημέρες στις 5, τις 10 και τις 16 του μήνα, η μονάδα του 5 του Αγίου Δημητρίου, ήταν εκείνη με την περισσότερη παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τις περισσότερες ημέρες όμως, η μονάδα που δούλεψε σε μεγαλύτερο φορτίο προσφέροντας την περισσότερη ενέργεια ήταν αυτή της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) φτάνοντας μάλιστα στις 7 Ιουλίου σε ρεκόρ μήνα, καθώς σε μία μέρα προσέφερε 9115 μεγαβατώρες.

Ο ανταγωνισμός όμως δούλεψε και για τις άλλες ιδιωτικές μονάδες και η μονάδα Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα GdF Suez) είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή για δύο ημέρες στις 3 και 5 του μήνα.

Επίσης, οι μονάδες της Elpedison (Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και Θίσβη) εμφανίζουν σημαντική παραγωγή και καθημερινά εντάσσονται στο σύστημα σε υψηλό φορτίο ακόμη και πάνω από τα 300MW για αρκετές ώρες τη μέρα.

Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την εν λόγω εξέλιξη:

Πρώτον, η υψηλή αποδοτικότητα των ιδιωτικών μονάδων τόσο της μονάδας του Αγίου Νικολάου (59,4%) όσο και του Ήρωνα 2.

Εκτός όμως από την απόδοση, ο δεύτερος παράγοντας που βοηθά τους ιδιώτες είναι το LNG καθώς χαμηλώνει το λειτουργικό κόστος και επιτρέπει να μπαίνουν περισσότερες ώρες της μέρας, εκμεταλλευόμενοι φυσικά τη ζήτηση.

Εκτός από τον όμιλο Μυτιληναίου που μαζί με τη Μότορ Όιλ έχει δραστηριότητα στην αγορά του LNG, πρόσφατα και η ιταλική Edison εξασφάλισε άδεια προμήθειας, ώστε να μπορεί και εκείνη να αξιοποιήσει πιθανές ευκαιρίες στην αγορά του υγροποιημένου αερίου, για τις ανάγκες των μονάδων της κοινοπραξίας με τα Ελ.πε.  Elpedison.

 

Πηγή energypress.gr

 

econews

Σχόλια