Χανιά: επιχείρηση «καθαρός Μπάλος» από το Δήμο Κισάμου

0
123

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Επιχείρηση «καθαρός Μπάλος» για τον Δήμο Κισάμου που εδώ και ενάμιση μήνα έχει προχωρήσει στον καθαρισμό της περιοχής και σε σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία μιας εκ των πιο ωραίων παραλιών της Ελλάδας.

Παράλληλα για πρώτη φορά ο Δήμος φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στην απομάκρυνση των παράνομων καντινών, παραγκών και της κατάληψης της παραλίας από σταθερά ομπρελοκαθίσματα.

«Αντιμετωπίσαμε μια παθογένεια πολλών ετών αλλά είμαστε σε καλό δρόμο» δήλωσαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου κ. Χ. Πιτσιγαυδάκης και ο αντιπρόεδρος της «Μονομετοχικής Επιχείρησης Δ. Κισάμου» κ. Μ. Ξυπολιτάκης, συμπληρώνοντας πως το ανταποδοτικό τέλος του ενός ευρώ που έχει οριστεί για την περιοχή, αξιοποιείται αποκλειστικά για τον καθαρισμό, την ανάδειξη και την προστασία της.

Ειδικότερα αναφορικά με τις δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης σημειώνουν:

Καταπατήσεις: Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις καταπατήσεων μεγάλου τμήματος του Μπάλου από παράνομα ομπρελοκαθίσματα, που τοποθετούνταν χωρίς καμία άδεια.

«Πήγαμε όλες τις παράνομες ενέργειες στην Εισαγγελία ώστε να φύγουν αυτοί που παρανόμως είχαν καταλάβει τον Μπάλο και εδώ και ενάμιση μήνα δεν υπάρχουν ομπρέλες και καρέκλες, ούτε προβαίνουν σε αλλαγή της μορφολογίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Πιτσιγαυδάκης.

Καντίνες- κτίσματα: Στην περιοχή λειτουργούν παράνομα καντίνες και ιδιώτες έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια σε κατασκευή καταλυμάτων – παραγκών.

«Είμαστε στη διαδικασία της διοικητικής αποβολής των καντινών αλλά και των παράνομων κτισμάτων. Θα προχωρήσουμε στο σφράγισμα των καντινών που δεν θα ξαναλειτουργήσουν», επισήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ..

Καθαριότητα: Αναφορικά με το θέμα της καθαριότητας που αποτελεί μείζον θέμα για τον Μπάλο τον οποίο καθημερινά επισκέπονται πάνω από 1000 άτομα, ο κ. Ξυπολιτάκης δήλωσε ότι «Εδώ και ενάμιση μήνα γεμίσαμε πάνω από 1500 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και τις απομακρύναμε από την περιοχή. Επίσης πολλούς τόνους πίσσας.

Έχουμε καθημερινά 8μελές συνεργείο καθαρισμού στην περιοχή. Προφανώς μετά την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου των απορριμμάτων που είχε συσσωρευτεί εδώ και χρόνια, έχει λιγοστέψει ο όγκος τους τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο συνεχίζουμε τον καθημερινό καθαρισμό της περιοχής.

Πέρα από την παραλία και η διαδρομή από το σημείο που φτάνουν τα αυτοκίνητα μέχρι τον Μπάλο,  έχουμε τοποθετήσει 12 μεγάλους κάδους που τους αδειάζουμε καθημερινά στις 6 το πρωί και είμαστε στη διαδικασία να πάρουμε άλλους 10   κάδους για να τους τοποθετήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη».

Τουαλέτες: Η παραλία δεν διαθέτει τουαλέτες, αλλά όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιγαυδάκης «προχωράμε τη διαδικασία εγκατάστασης τουαλετών.

Επειδή όμως με 1000 άτομα στην παραλία οι χημικές τουαλέτες δεν θα είναι πρακτικές και θα γεμίζουν κάθε μια ώρα, είμαστε στη διαδικασία τοποθέτησής τους σε λυόμενη κατασκευή, με δεξαμενή συλλογής λυμάτων.  Αν όλα πάνε καλά μέχρι τον Αύγουστο θα μπορούμε να τις λειτουργήσουμε».

 

 

Πηγή Χανιώτικα Νέα

econews

Σχόλια