Κοζάνη: φόβοι για κατάρρευση του Ορυχείου Μαυροπηγής

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Φόβους για κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής εκφράζουν οι επιστήμονες του ΑΠΘ,  φόβους που συμμερίζονται και γεωλόγοι της ΑΝΚΟ, καθώς όχι μόνο έχει επεκταθεί το ρήγμα που εντοπίστηκε πέρσι το καλοκαίρι σε αγροτική περιοχή της Μαυροπηγής, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, αλλά στο μεταξύ έκαναν την εμφάνισή τους και νέα ρήγματα, κάποιο μάλιστα στο «φρύδι του ορυχείου».

Τα παραπάνω δήλωσε μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ στην εφημερίδα Πτολεμαίος.

Η ομάδα εκπονεί μελέτη για το ρήγμα της Μαυροπηγής υπό την εποπτεία του Καθηγητή Σεισμολογίας Θεόδωρου Τσάπανου, όπου βρέθηκε εκ νέου την Τρίτη στην περιοχή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και ο χαρακτηρισμός των ζημιών των κτισμάτων και πραγματοποίησε μετρήσεις των ρηγμάτων.

Ο Καθηγητής κ. Τσάπανος δήλωσε  ότι «παρατηρήσαμε ότι το υφιστάμενο ρήγμα στο βόρειο τμήμα της περιοχής επεκτάθηκε κατά 300 μέτρα, οπότε κάλεσα επειγόντως ειδικό τεκτονικό γεωλόγο του ΑΠΘ, ο οποίος αφού εξέτασε το ρήγμα και έκανε τις απαραίτητες μετρήσεις επισημαίνοντας ότι δεν του άρεσαν αυτά που είδε.

Συγκεκριμένα, είπε ότι υπάρχει μία αστοχία στο φρύδι του πρανούς, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει κατολίσθηση κι η οποία δεν θα είναι εις βάρος του χωριού αλλά εις βάρος όσων εργάζονται στο ορυχείο».

Το εν λόγω φαινόμενο προξένησε εύλογη ανησυχία οπότε συγκλήθηκε εκτάκτως σύσκεψη μεταξύ των μελετητών του φαινομένου (ΙΓΜΕ, της ομάδας του ΑΠΘ και της ΑΝΚΟ που παρακολουθεί το ρήγμα με εντολή της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης) υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη.

Αμέσως μετά μάλιστα κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθεί, όπως και ενημερώθηκε, η διευθύντρια του ΛΚΔΜ (Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας) Όλγα Κουρίδου «για τον εν δυνάμει κίνδυνο των εργαζομένων στο ορυχείο».

Από την ενημέρωση αυτή μάλιστα προέκυψε ότι η διοίκηση του ΛΚΔΜ είναι ενήμερη για τη διεύρυνση του ρήγματος το οποίο και παρακολουθεί από καιρό.

Ο τεκτονικός γεωλόγος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, ο οποίος κλήθηκε εκτάκτως και έφθασε την Τρίτη στη Μαυροπηγή και εξέτασε τα ρήγματα δήλωσε:

«Οι κάτοικοι μάς παρουσίασαν σήμερα ένα καινούριο ρήγμα, το οποίο φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με την εξορυκτική δραστηριότητα, καθώς είναι πολύ κοντά στο μέτωπο της εξόρυξης, γύρω στα 50-60 μέτρα από το μέτωπο της εξόρυξης».

Επίσης, ανέφερε ότι «το ρήγμα αυτό έχουν υπόψιν τους οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, όπως είπαν στη συνεργασία που είχα μαζί τους για να τους ενημερώσω και κάνουν εργασίες για να το αντιμετωπίσουν και να μειώσουν πιθανούς κινδύνους κατολίσθησης, διαμορφώνουν δηλαδή τα πρανή».

Ο κ. Χατζηπέτρος συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν κι άλλα τέτοιου τύπου ρήγματα παράλληλα με την εξόρυξη, αλλά το προαναφερόμενο (στο μέτωπο της εξόρυξης) είναι μεγαλύτερο».

Ο Καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών – συνεργάτης του ΑΠΘ, Γιάννης Λιαλιαμπής, σχετικά με το θέμα της καταγραφής των κτισμάτων της Μαυροπηγής, δήλωσε ότι η πρώτη εκτίμηση της ομάδας από την καταγραφή έδειξε ότι τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο σχολείο και την εκκλησία του χωριού έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς βρίσκονται κοντά στο ρήγμα, ενώ σοβαρότατες ζημίες έχει υποστεί τόσο η ίδια η εκκλησία όσο και το σχολείο.

Πηγή εφημερίδα Πτολεμαίος

econews

Σχόλια