Καβάλα: αξιοποίηση μονοπατιού

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη μελέτη για την ανάδειξη και αξιοποίηση του μονοπατιού της παλαιάς Καβάλας «Ο Δρόμος του νερού», ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για το σημαντικότερο μονοπάτι της Καβάλας, για την αισθητική του αξία, αλλά και για τα πολιτισμικά του χαρακτηριστικά.
Η διαδρομή χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο μισό, με μήκος 5 χιλιόμετρα, ξεκινάει από την Καβάλα και φτάνει μέχρι την «Μάνα του Νερού» στην τοποθεσία Τρία Καραγάτσια.

Το δεύτερο μισό, με μήκος 5,5 χιλιόμετρα, φτάνει μέχρι το χωριό της Παλιάς Καβάλας. Το πρώτο τμήμα ακολουθεί τον δρόμο που ακολουθούσε και το νερό για να υδροδοτήσει την πόλη στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το μονοπάτι διασχίζει πέντε πέτρινα γεφύρια και περνά πάνω από το παλιό σκεπασμένο αυλάκι, όπου το νερό κυλούσε για να καταλήξει στο εντυπωσιακό υδραγωγείο, «τις Καμάρες», της Καβάλας.

Με την ανάδειξη του μονοπατιού  οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μνημεία της πόλης και να περιηγηθούν σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι το έργο θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Καβάλας, στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας «Οι δρόμοι του νερού».

econews

Σχόλια