Φυσικό αέριο στη νότια Καβάλα – η πρόταση της Energan Oil & Gas

0
536

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την επενδυτική πρόταση της Energan Oil & Gas για τη μετατροπή του κοιτάσματος αερίου «Νότια Καβάλα» σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου παρουσίασε την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, παρουσία του πρόεδρου της θυγατρικής εταιρείας ΚΑΒΑΛΑ OIL Βαγγέλη Παππά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, η παρουσίαση της επενδυτικής πρότασης έγινε με αφορμή το σχέδιο νόμου που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι η Energan Oil & Gas επένδυσε στην ΚΑΒΑΛΑ OIL πάνω από 120.000.000 € το 2007 για τη συνέχιση της εξόρυξης του πετρελαίου στηριζόμενη μεταξύ άλλων και στη δυνατότητα μετατροπής της άδειας του κοιτάσματος «Νότιας Καβάλας» σε αποθήκη φυσικού αερίου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της πρότασης της εταιρείας σημειώνοντας ότι με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου επιτυγχάνονται: 1) ύπαρξη στρατηγικού αποθέματος για τη χώρα με δέσμευση μέρους της αποθήκης υπέρ του Δημοσίου, 2) δημιουργία πλαισίου ανταγωνισμού για την εμπορία φυσικού αερίου, 3) μείωση της τιμής του αερίου, 4) διασφάλιση των 265 θέσεων εργασίας της KABAΛΑ OIL – δεδομένου ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των βαρελιών πετρελαίου που εξορύσσεται από το κοίτασμα «Πρίνος».

Ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για μια επένδυση της τάξης των 400.000.000 € η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι απόλυτα ασφαλής για το περιβάλλον, αναδεικνύει την Καβάλα σε ενεργειακό κέντρο και δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο.

econews

Σχόλια