Χημικές ουσίες & βαρέα μέταλλα: η ΕΕ διευρύνει την απαγόρευση

0
25

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Μία νέα κοινοτική νομοθεσία που διευρύνει την απαγόρευση των βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών στα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού τίθεται σε ισχύ αύριο, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η εν λόγω νομοθεσία θα βελτιώσει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως θερμοστατών, ιατρικών συσκευών και πινάκων ελέγχου, αποτρέποντας την απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον.

Τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο 18 μήνες για να μεταφέρουν στα εγχώρια νομικά πλαίσια και να θέσουν σε εφαρμογή τους νέους κανόνες.

Η νέα νομοθεσία αποτελεί αναθεώρηση της οδηγίας για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών στα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Εξακολουθεί να απαγορεύει τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο, το εξασθενές χρώμιο και τα επιβραδυντικά φλόγας πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE).

Η προηγούμενη οδηγία κάλυπτε διάφορες κατηγορίες ειδών ηλεκτρισμού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών συσκευών, του εξοπλισμού πληροφορικής και ευρείας κατανάλωσης, αλλά πλέον επεκτάθηκε σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα καλώδια και τα ανταλλακτικά.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, Γιάνεζ Ποτότσνικ, δήλωσε ότι «Εφόσον διατίθενται εναλλακτικές λύσεις είναι απαράδεκτο να εκθέτουμε τους ανθρώπους ή τον πλανήτη σε επικίνδυνες ουσίες.

Όλοι ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με προϊόντα και οι εν λόγω νέοι κανόνες αυξάνουν περισσότερο το επίπεδο ασφάλειας που μπορούμε να προσδοκούμε.

Βελτιώνουν την ασφάλεια των καταναλωτών, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των κανόνων σε εθνικό επίπεδο».

 

econews

Σχόλια