Σκουπίδια Αττικής – μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για «κόλαφο στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, που εξακολουθεί να στερεί από την αιρετή περιφερειακή διοίκηση και το νέο διαβαθμιδικό όργανο τις αρμοδιότητες για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων» και για «έμπρακτη αποδοκιμασία της πρακτικής της πλειοψηφούσας παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία είναι συνένοχη σε αυτό το παιχνίδι της απεμπόλησης των αρμοδιοτήτων της, ακόμη και μετά την εξάμηνη μεταβατική περίοδο», κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη ακυρωτική απόφαση του 6ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων στην Αττική, μετά από προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων», στην ανακοίνωσή της, επίσης, κάνει λόγο για «την τεράστια σημασία που έχει η συγκρότηση ενός παναττικού μετώπου (πολιτών, τοπικών και θεματικών συλλογικοτήτων, δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων κλπ.), που θα αποσκοπεί στη ριζική αναθεώρηση – ανατροπή του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού και στην υιοθέτηση ενός νέου».

Δηλώνει δε ότι:

«Στη λογική των υπερδιαστασιολογημένων κεντρικών φαραωνικών εγκαταστάσεων, τύπου Φυλής-Γραμματικού-Κερατέας, θα αντιπαρατάσσει την αρχή της εγγύτητας και την ιδέα της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Στην επιλογή της διατήρησης μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση-καύση (με τη συνακόλουθη περιβαλλοντική υποβάθμιση) , θα αντιπαραβάλλει τις βιώσιμες πρακτικές της συνεχούς μείωσης των απορριμμάτων, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Στην επιδίωξη της πλήρους ασυδοσίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της εκτόξευσης του κόστους διαχείρισης, θα αντιτείνει την άμεση εμπλοκή των πολιτών, τον κοινωνικό έλεγχο, το δημόσιο χαρακτήρα και τις απλές μεθόδους χαμηλού κόστους για τον πολίτη».

econews

Σχόλια