Κύπρος: παραγωγή 200MWh αν απελευθερωθεί η αιολική ενέργεια

0
62

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου Χρίστος Τσίγκης, σε διάσκεψη Τύπου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τις εταιρείες των ΑΠΕ μέσα σε τρεις μήνες με συνοπτικές διαδικασίες και πιθανόν επιπλέον κίνητρα, ώστε να ξεκινήσουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να ενισχύσουν το σύστημα με όσα περισσότερα μεγαβάτ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigmalive.com, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης, ωστόσο επειδή υπάρχει το όριο των 165 MW από την Υπηρεσία Ενέργειας, οι εταιρείες κινούνται με τους ρυθμούς που έχει θέσει η ίδια η Κυβέρνηση.

Αν έρθει και ελευθερώσει την εγκατεστημένη ισχύ, ο Σύνδεσμος δηλώνει ότι σε έξι μήνες με ένα χρόνο μπορεί να εγκαταστήσει άλλα 150 -200 MW.
Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν εταιρείες οι οποίες σε τρείς μήνες, αν η Κυβέρνηση θέσει ένα όριο συνοπτικών διαδικασιών μπορούν να ξεκινήσουν την κατασκευή και σε έξι μήνες με ένα χρόνο να είναι έτοιμες να προσφέρουν άλλα 150 MW εγκατεστημένη ισχύ, που θα συνεισφέρει στο σύστημα άλλα 60 MW.

«Αν δεν εγκλωβιζόμασταν κάθε λίγο στις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και αναγκαζόμασταν να ζητάμε την πολιτική παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργών, ακόμη και σε ειδικές περιπτώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, πόσο αποτελεσματική και ενισχυτική θα ήταν η συνεισφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών πάρκων για το ενεργειακό μας ισοζύγιο, διότι σήμερα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε εγκατεστημένα 250MW από αιολικά πάρκα και άλλα 20MW άλλες μορφές ΑΠΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Τσίγκης επισήμανε ότι ευτυχώς που λειτουργεί το αιολικό πάρκο των Ορειτών εγκατεστημένης ισχύος 82MW και υπάρχει συνεισφορά στο σύστημα περίπου 15 – 25MW ημερησίως.
Επίσης, από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν άλλα 50MW (Αλέξιγρος και Αγία Αννα) από αιολικά με συνεισφορά στο σύστημα άλλα περίπου 10 – 12MW ημερησίως.

Παράλληλα,  οι γεννήτριες που θα φέρει και θα εγκαταστήσει η ΑΗΚ περίπου 300MW θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με πετρέλαιο και όχι με μαζούτ, άρα το κόστος παραγωγής από 11,7 σεντ ανά κιλοβατώρα που στοιχίζει σήμερα θα στοιχίζει πάνω από 20,0 σεντ.

Δηλαδή ένα νοικοκυριό που πληρώνει σήμερα 300 ευρώ το δίμηνο θα μεταπηδήσει στα 500 ευρώ, τόνισε ο ίδιος.

«Τα αιολικά πάρκα σε τέτοιες καταστροφικές στιγμές τείνουν να είναι πολύ χρήσιμα και ευεργετικά. Κλασικό παράδειγμα όταν χιόνισε στην Κεφαλονιά πριν 4 χρόνια και αποκόπηκε το δίκτυο από την στερεά Ελλάδα, το αιολικό πάρκο στην Ευμορφία ήταν ο μεγαλύτερος ευεργέτης διότι τροφοδοτούσε το νησί της Κεφαλληνίας το κρύο χειμώνα για πολύ καιρό μέχρι να λιώσουν τα χιονιά και μπορέσει να διορθωθεί η βλάβη», δήλωσε ο κ. Τσίγκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ζημιά για την οικονομία σε επιχειρήσεις, βιομηχανία, ιατρούς, φαρμακεία, τρόφιμα, εστιατόρια, εμπόριο, τεχνίτες κλπ, με τη συνεχή διακοπή του ηλεκτρισμού μπορεί να φτάσει τα 5 δις. ευρώ και ότι η χώρα θα βρίσκεται στο στάδιο της πτώχευσης.

econews

Σχόλια