ΡΑΕ: μέτρα για να περιοριστούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το δικαίωμα να αρνηθούν την υποβολή προσφοράς προμήθειας ρεύματος σε καταναλωτές που έχουν χρέη σε άλλες εταιρείες, αλλά και την πληρωμή λογαριασμών μέσω καταθετικού λογαριασμού σε τράπεζας με πάγια εντολή προτείνει, σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, η ΡΑΕ προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος.

Οι προτάσεις της ανεξάρτητης αρχής για τον περιορισμό του φαινομένου των απλήρωτων λογαριασμών έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνουν τα εξής:

Άρνηση προσφοράς

Βάσει και του υπό ψήφιση ενεργειακού νομοσχεδίου, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποκτούν πλέον το δικαίωμα να αρνηθούν την υποβολή προσφοράς σε καταναλωτή που έχει «αφήσει» χρέη στον προηγούμενο προμηθευτή ρεύματος.

Πληρωμή με πάγια εντολή

Άλλο μέτρο για την αποφυγή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι να δίνεται κίνητρο στους καταναλωτές να πληρώνουν το ρεύμα μέσω χρέωσης του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Καταβολή εγγύησης

Η ΡΑΕ προτείνει επίσης να έχουν οι εταιρείες το δικαίωμα απαίτησης από κάθε νέο πελάτη να προπληρώσει, ως εγγύηση, μεγαλύτερο ποσό από αυτό που ζητούν σήμερα οι εταιρείες.

Επισήμανση χρέους

Η ΡΑΕ προτείνει ακόμη την υιοθέτηση του μέτρου επισήμανσης χρέους (debt flagging) με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο όπου καταναλωτές με χρέη σε μία εταιρεία, αλλάζουν σκόπιμα προμηθευτή ρεύματος και δημιουργούν εκ νέου ληξιπρόθεσμες οφειλές (φαινόμενο debt hopping).

econews

Σχόλια