Οικολογική καινοτομία: 35 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ

0
21

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση 42 έργων οικολογικής καινοτομίας που έχουν επιλεχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP) θα διατεθεί στο άμεσο μέλλον. Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης βάσει της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το 2011 είναι σε εξέλιξη.

Μεταξύ των έργων που επιλέχθηκαν το προηγούμενο έτος, συγκαταλέγονταν μια μη επεμβατική επιδιόρθωσης των αγωγών ύδατος, ηχομονωτικές πλάκες που κατασκευάζονται με καουτσούκ το οποίο προέρχεται από παλαιά ελαστικά επίσωτρα και οι οποίες προορίζονται για τον περιορισμό των ηχητικών οχλήσεων από σιδηροδρομικούς συρμούς, εσωτερικές βιοαποικοδομήσιμες πλάκες που επιτρέπουν τη μείωση κατά 15% του βάρους των αεροσκαφών, μια διαδικασία ζύμωσης που επιτρέπει την ανάκτηση του διοξειδίου του άνθρακα στις ζυθοποιίες και ένα σύστημα προκατασκευασμένων οικιστικών μονάδων από επιτόπιας παραγωγής ανανεώσιμα υλικά (ξυλεία και άχυρα).

Τα 42 έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών καινοτομιών που έχουν το εξής κοινό στοιχείο: συμβάλλουν όλα στην προστασία του πολύτιμου περιβάλλοντός μας ενώ παράλληλα βελτιώνουν περαιτέρω το ανταγωνιστικό προβάδισμα της Ευρώπης.

Τα κονδύλια για την οικολογική καινοτομία που χορηγούνται στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία αποσκοπούν στην στήριξη της ανάπτυξης νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών που είναι οικονομικές ως προς τους φυσικούς πόρους ενώ παράλληλα παράγουν λιγότερα απόβλητα, εκπομπές και ρύπους.

Οι αιτήσεις για τα 38 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα βάσει της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων σχετικά με το 2011 πρέπει να αφορούν κατά προτεραιότητα τον τομέα της διατήρησης του ύδατος, καθώς και την ανακύκλωση των υλικών, τα αειφόρα κτίσματα, τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών καθώς και τις πράσινες (οικολογικές) επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2011. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι προτάσεις να εξασφαλίζουν προστιθέμενη αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

econews

Σχόλια