Απορρίμματα: στον "αέρα" ο περιφερειακός σχεδιασμός λέει ο Κ. Μητσοτάκης

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τον κίνδυνο να τιναχθει στον αέρα ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα στην Αττική επεσήμανε ο υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση για αδράνεια και έκανε χαρακτηριστικά λόγο για κατάσταση «αφασίας». Αναλυτικά, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε τα εξής:

«Η αδράνεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης κινδυνεύει, για μια ακόμη φορά, να τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Η πολύμηνη ολιγωρία των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να προωθήσουν τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι σχετικές αρμοδιότητες να μεταφερθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Αν και έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό τις καθυστερήσεις σε ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας για το λεκανοπέδιο, η κυβέρνηση κώφευε συστηματικά και οι συναρμόδιοι Υπουργοί ασχολούνταν με την παραπολιτική και όχι την ουσία των προβλημάτων. Φυσική συνέπεια ήταν η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και επιβεβαιώνει με τον πλέον ηχηρό τρόπο την ανεπάρκειά της. Η απώλεια κοινοτικών πόρων και η αδυναμία υλοποίησης έργων, όπως οι χώροι υγειονομικής ταφής και τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, είναι πλέον προ των πυλών.

Η ευθύνη για το ορατό πλέον ενδεχόμενο να καταρρεύσει ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο ανήκει ολοκληρωτικά στη κυβέρνηση και οι συνέπειές της θα είναι απρόβλεπτες για το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί σφύριζαν αδιάφορα στις επανειλημμένες επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας και αδιαφορούσαν στις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για άλλη μια φορά μας έχει απειλήσει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανεπάρκεια στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση και οι Υπουργοί βρίσκονται εδώ και μήνες σε μία ιδιότυπη πολιτική αφασία σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου. Αδυνατούν να προωθήσουν ακόμα και νομοθετικές ρυθμίσεις διαδικαστικού μεν ουσιαστικού δε χαρακτήρα αφήνοντας στην τύχη τους πολύ σοβαρά και επείγοντα προβλήματα. Ας αναλάβουν έστω και τώρα τις ευθύνες τους πριν να είναι πολύ αργά για το λεκανοπέδιο».

econews

Σχόλια