Σύμη: αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε το νησί

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε ολόκληρη η Σύμη αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έλαβε αυτή την απόφαση αφού η Σύμη και νησάκια γύρω της περιλαμβάνουν 159 θέσεις -χώρους και μνημεία- που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή ως τα νεώτερα χρόνια.

Καρίκη, Μεταποντίς και Αίγλη είναι μερικά ακόμη από τα ονόματα με τα οποία αναφέρεται το νησί στις αρχαίες πηγές, ενώ η ονομασία «Σύμη» προέρχεται από τη σύζυγο του Γλαύκου που θεωρούνταν ο πρώτος κάτοικός της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι οικισμοί του νησιού έχουν χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια διατηρητέοι λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους, η νέα κήρυξη όμως περιλαμβάνει όλο το νησί, καθώς κατάλοιπα διαφορετικών εποχών εντοπίζονται σχεδόν παντού.

Επιπλέον, αρχαιολογικοί χώροι κηρύχθηκαν και οι νησίδες Νίμος, Αγία Μαρίνα, Σεσκλί, Κουλουντρός, Αρτικονήσι, Τρούμπετο, Πήδημα και Μαρμαράς.

Πάντως αν και υπήρξε πάντως σχετικό αίτημα, δεν κηρύχθηκε και η θαλάσσια περιοχή γύρω τους ως αρχαιολογική, αφού πρέπει να προηγηθεί έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ώστε να διαπιστωθεί το εύρος της κήρυξης.

econews

Σχόλια