Οινόφυτα: συλλογική προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συλλογική προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των 200.000 κατοίκων των επτά δήμων της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, κατέθεσαν κατά της Ελλάδας στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΕΔΑ «η μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, είτε με την άμεση κατανάλωση του νερού, είτε με την άρδευση των καλλιεργειών, κι αυτό διότι οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί εκεί εδώ και 41 χρόνια ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί σχέδιο διαχείρισης του υδρογραφικού δικτύου της λεκάνης του Ασωπού, όπως προβλέπει η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και δεν έχουν καθορισθεί όρια για τα ποσοστά εξασθενούς χρώμιου.

Επίσης, έως τις 31 Μαΐου 2010, οπότε δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τον Ασωπό, δεν είχε ακόμη καθορισθεί το πλαίσιο για την απόρριψη των βιομηχανικών αποβλήτων.

econews

Σχόλια