Νομοσχέδιο για τα αδέσποτα: έντονες διαφωνίες από τις φιλοζωικές οργανώσεις

1
54

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

H πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση σe συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, στις 12 Ιουλίου, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις του ενάντια στο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε τα εξής:

«Αν βρεις στο δρόμο ένα αδέσποτο, με το νέο νόμο πρέπει να το παραδώσεις στην υπηρεσία του δήμου. Αν ο δήμος δεν έχει χώρο να το περιθάλψει, δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο.

Εσύ, αν το πάρεις, πρέπει να αγοράσεις και να τοποθετήσεις την ειδική σήμανση (τσιπ), είτε για να το κρατήσεις είτε για να το βάλεις αγγελία. Αν, δε, έχεις ήδη δύο κατοικίδια, θα πληρώσεις πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε παραπάνω ζώο. Έτσι καθίσταται η υιοθεσία αδέσποτων ζώων αδύνατη και ο ρόλος των φιλοζωικών οργανώσεων ποινικοποιείται σε κάθε στάδιο της δράσης τους».

Δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια δεν λειτουργούν, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις και μέχρι τώρα οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι εθελοντές κάλυπταν το κενό.

Μέσα στην οικονομική κρίση, οι δήμοι δεν μπορούν να προβούν σε νέα έξοδα, αλλά ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις για όσους δεν εφαρμόσουν πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Ο νέος νόμος απαγορεύει στις οργανώσεις και σε ιδιώτες κτηνιάτρους να περιθάλπουν πάνω από δύο ζώα. Το μέτρο της σήμανσης είχε αποτύχει στο παρελθόν, λόγω του μεγάλου κόστους.

Η κ. Μολφέση επισήμανε ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα».

Επίσης, το νομοσχέδιο δεν περιέχει κανένα περιορισμό των εισαγωγών και των εκτροφών κατοικιδίων, ούτε απαγορεύει την πώληση ζώων από Pet Shops, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, ή την απαγόρευση συμμετοχής ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, γεγονός που οδηγεί τις φιλοζωικές οργανώσεις να κάνουν λόγω για ικανοποίηση των συντεχνιακών συμφερόντων.

Στην Ελλάδα ο ρυθμός αναπαραγωγής των ζώων εκτροφής είναι ασυνήθιστα υψηλός. 15.000 γέννες δηλώνονται ετησίως στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας για πιστοποίηση καθαροαιμίας και πάνω από 20.000 κουτάβια εισάγονται, επισήμως, κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, το πρόβλημα των αδέσποτων έγκειται στο εκτεταμένο εμπόριο κατοικίδιων που επιδεινώνεται λόγω των ασυνείδητων που εγκαταλείπουν τα ζώα.

Αντί η πολιτεία να πατάξει τη αδιαφάνεια και την παρανομία, απελευθερώνει το εμπόριο ζώων, θεσπίζει μέτρα κατ” όνομα που δεν μπορεί να υλοποιήσει, και καταργεί όσους μέχρι τώρα φρόντιζαν τα αδέσποτα. Έτσι, χιλιάδες νέα αδέσποτα θα πλημμυρίσουν τη χώρα και το τραγικό αποτέλεσμα θα είναι ότι θα οδηγηθούμε για τη μείωσή τους σε δηλητηριάσεις και την αναβίωση του μπόγια.

«Θα σηματοδοτήσει το τέλος του εθελοντισμού και επιστροφή της νομοθεσίας στη δεκαετία του 1960», τόνισε η κ. Μολφέση.

 

Πηγή paseges.gr

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πάνε καλά οι άνθρωποι? Μάλλον τα έχουν παίξει τελείως. Κάποια συμφέροντα είναι πάλι από πίσω. Θα την έβγαλαν τη μιζούλα τους σίγουρα, ψηφίζοντας κάτι τέτοιο..
    Αίσχος

Comments are closed.