ΔΕΣΦΑ: περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα προσελκύσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας που ελέγχει το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς από τους εν δυνάμει αγοραστές ουσιαστικά αποκλείονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, βάσει του νομοσχεδίου για το 3ο ενεργειακό πακέτο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, το νομοσχέδιο, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για το διαχωρισμό των δικτύων, δεν επιτρέπει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού και παραγωγής/προμήθειας φυσικού αερίου να ασκούν έλεγχο στα δίκτυα ή να έχουν άλλα δικαιώματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μόνο που μπορούν να αποκτήσουν οι εταιρείες ενέργειας είναι μία παθητική μετοχική συμμετοχή, πράγμα που περιορίζει το ενδιαφέρον.

Το πρόβλημα ήδη το αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία μετέχουν στη ΔΕΠΑ με ποσοστό 35%, μερίδιο που θα μεταφερθεί στο ΔΕΣΦΑ, μόλις ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από τη μητρική ΔΕΠΑ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα ΕΛ.ΠΕ., μέσω της θυγατρικής τους Elpedison Eνεργειακή, στην οποία μετέχουν με ποσοστό 50%, δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε φαίνεται πως εμπίπτουν στις διατάξεις της οδηγίας και του νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούν να έχουν δικαιώματα ψήφου ή να ορίζουν μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ και το μόνο που θα αποδίδει η συμμετοχή τους στην εταιρεία είναι τα μερίσματα.

econews

Σχόλια