Αυθαίρετα: τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

0
21

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μείωση προστίμων, φοροελαφρύνσεις κατά την μεταβίβαση, αλλά και ειδική εισφορά, για την αγορά γης που θα προορίζεται για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, προβλέπει, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.gr, το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα.

Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο, να μην εξαιρεθούν του δικαιώματος υπαγωγής στην ρύθμιση της τακτοποίησης τα αυθαίρετα της τελευταίας τριετίας, αλλά μόνον όσα έχουν ανεγερθεί σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους και, γενικώς, περιβαλλοντικά ευαίσθητες, περιοχές.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξετάζεται η δυνατότητα αλλαγών στην νομοθεσία που διέπει το σύστημα των κατεδαφίσεων, ενώ αναβαθμίζεται και ενισχύεται με μέσα και πιστώσεις, η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ειδική εισφορά θα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, για την αγορά γης, σε πυκνοδομημένες περιοχές, η οποία γη θα προορίζεται για την δημιουργία ελεύθερων χώρων, κατά προτίμηση εντός των ορίων του Δήμου, όπου βρίσκεται το αυθαίρετο, χωρίς να αποκλείεται η αγορά και σε άλλη περιοχή.

Με την υπαγωγή του αυθαιρέτου σε καθεστώς τακτοποίησης, εξαιρείται της κατεδάφισης, για σαράντα χρόνια και θα μπορεί να μεταβιβάζεται. Ειδικά για τις μεταβιβάσεις των τακτοποιημένων αυθαιρέτων, το σχέδιο νόμου προβλέπει και φοροελαφρύνσεις, ώστε η τακτοποίηση να καταστεί ακόμη πιο ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους.

Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, θα είναι δραστικά μειωμένα -έως και 60%, εκείνων που θέσπισε ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, το 2003, η Βάσω Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις, αναβαθμίζεται η, προ διετίας συσταθείσα, Ειδική Υπηρεσία, η αρμοδιότητα της οποίας θα επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας, ενώ ενισχύεται και με ιδιόκτητο εξοπλισμό.

Έως τότε θα χρησιμοποιεί μηχανήματα ιδιωτών και σε περίπτωση άρνησης θα μπορεί να επιτάσσει τα μηχανήματα που απαιτούνται για την κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου.

econews

Σχόλια