Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η πυρηνική ενέργεια δεν έχει θέση στην Ελλάδα»

0
6

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

«Η πυρηνική ενέργεια δεν έχει ούτε θα έχει θέση στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τα 25 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ και για την πρόσφατη καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι κατά την προσεχή ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια, θα προστεθεί διάταξη που θα απαγορεύει τη χορήγηση άδειας για τη λειτουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας.

Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ελέγξει και να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων άλλων χωρών στην περιοχή».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε πως το πρόβλημα από τις επιπτώσεις της χρήσης πυρηνικής ενέργειας υπερβαίνει τα σύνορα και επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν σε διεθνές επίπεδο κανόνες ασφαλείας, καθώς αυτήν τη στιγμή «δεν είναι δυνατή η υποβολή κυρώσεων σε όλες τις περιπτώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου υιοθέτησε τη θέση της Ελλάδας για τη διενέργεια stress test στις τωρινές ή μελλοντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις γειτονικών μας χωρών, (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία) με τη συμμετοχή επιστημόνων από πολλές χώρες, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σχετικάμε το θέμα της ίδρυσης πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «η χώρα μας έθεσε το ζήτημα ελέγχου των επιπέδων ασφάλειας των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων λόγω σεισμικότητας της περιοχής και ζήτησε την εφαρμογή και ανάλογων κριτηρίων και προϋποθέσεων ασφάλειας με αυτές που θέτει η Euratom, όπως επίσης και την εκ νέου διεξαγωγή ελέγχων στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

econews

Σχόλια