Αυθαίρετα-Πετρελαιοκίνηση: τι δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Θέση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την πετρελαιοκίνηση και τα αυθαίρετα έλαβε ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας,  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής:

«Οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα σημαντικά ζητήματα των αυθαιρέτων και της πετρελαιοκίνησης δείχνουν την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι συνεχίζει να ενεργεί ως Υπουργός Οικονομικών, δεν στοχεύει στη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά περιορίζεται στη γρήγορη είσπραξη εσόδων, ακυρώνοντας ουσιαστικά το ρόλο του ως Υπουργού Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στα αυθαίρετα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επιφανειακά και εισπρακτικά ένα χρόνιο πρόβλημα με πολύπλευρες διαστάσεις, κοιτάζοντας μόνο το παρόν και αδιαφορώντας για το μέλλον. Η όποια ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από τη θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου πολεοδομικής νομοθεσίας, που θα περιλαμβάνει μέτρα, όπως τη ριζική απλοποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και την αναδιάρθρωση τόσο του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών όσο και των μηχανισμών ελέγχου. Δεν μπορεί να μετατίθενται για το αόριστο μέλλον τέτοιες πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να προϋπάρχουν της ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα αφήσει, και πάλι, ανοικτό παράθυρο σε νέες παρανομίες και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

Όσον αφορά στην πετρελαιοκίνηση, είναι θετικό που το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε, έστω με χαρακτηριστική καθυστέρηση, να αποδεχτεί τη σχετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου να λάβει υπόψη του ότι η άρση της σχετικής απαγόρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν θα έχει από μόνη της τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, εφόσον δεν συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης της νοθείας και της λαθρεμπορίας. Χωρίς αυτά, είναι βέβαιο ότι, λόγω της διαφοράς της τιμής, θα αυξηθεί η χρήση πετρελαίου θέρμανσης για κίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία.

Η Νέα Δημοκρατία είναι κατεξοχήν υπέρμαχος της αναπτυξιακής διάστασης του περιβάλλοντος. Είμαστε, όμως, αντίθετοι σε επιπόλαια, βιαστικά και πρόχειρα μέτρα και σε κοντόφθαλμες προσεγγίσεις, που διογκώνουν προβλήματα, αντί να τα επιλύουν σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση και ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει, επιτέλους, να το καταλάβουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια