Δίκτυο Μεσόγειος SOS: Προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε Ορεινή Ναυπακτία και Κρήτη

0
114

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Κάτι η κρίση, κάτι το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, κάτι η «χρεωκοπία» των εγωκεντρικών επιλογών, τα καλοκαιρινά εθελοντικά προγράμματα έχουν γίνει το φετινό καλοκαιρινό trend! Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έχει προγραμματίσει για τον Ιούλιο εξορμήσεις «εργασίας και χαράς» στην ορεινή Ναυπακτία για τους λάτρεις του βουνού και στο Δήμο Χερσονήσου στην Κρήτη για όσους αγαπούν τη λεβεντογέννα νήσο κι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων.

Ορεινή Ναυπακτία

Μεταξύ 13 και 17 Ιουλίου μία ομάδα από 8 εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα μεταβεί στην ορεινή Ναυπακτία για να προσφέρει εθελοντική εργασία στην τοπική κοινωνία. Μετά από δύο επιτυχημένες προηγούμενες επισκέψεις το 2007 και το 2010, επιστρέφουμε στα γνωστά μας “λημέρια” με ένα πολύ ενδιαφέρον εθελοντικό πρόγραμμα σύντομης διάρκειας!

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους αγαπάνε το βουνό, την ηρεμία και τους ήσυχους ρυθμούς των μικρών παραδοσιακών χωριών της ορεινής Αιτωλίας. Στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στους ποταμούς Εύηνο και Μόρνο, η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά αλλά και οικολογική αξία του τόπου χρήζει προστασίας αλλά και ήπιας ανάδειξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η δουλειά που θα αναλάβουν οι εθελοντές θα περιλαμβάνει εργασία πεδίου στα ορεινά μονοπάτια της περιοχής και συγκεκριμένα:

1.Ανάδειξη και καθαρισμό μονοπατιών.

2. Αναστύλωση τμημάτων παλαιού γεφυριού.

Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος της προετοιμασίας για τις Αυγουστιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Τα απογεύματα οι εθελοντές θα απασχολούνται σε ομαδικά εργαστήρια για την κατασκευή επιγραφών που θα χρησιμοποιούνται στη σήμανση των μονοπατιών αλλά και στο σχεδιασμό ενημερωτικών και εκπαιδευτικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους με αντικείμενο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

 

Όπως συμβαίνει παραδοσιακά στα εθελοντικά προγράμματα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το πρόγραμμα θα στηριχθεί στην ιδέα της ομαδικής εργασίας και της αυτο-οργάνωσης των εθελοντών, οι οποίοι θα κληθούν να συνεργαστούν τόσο στη διεκπεραίωση των εργασιών όσο και στα πρακτικά θέματα της κοινής διαμονής και καθημερινής τους συμβίωσης.

Η διαμονή της ομάδας θα γίνει σε δύο ξενώνες της Άνω Χώρας, όπου θα γίνεται και η εστίαση των εθελοντών. Το χωριό διαθέτει επίσης παραδοσιακό καφενείο, μπαράκι και ταβέρνα για να μπορεί η ομάδα να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει μετά τη δουλειά της ημέρας! Περισσότερες πληροφορίες (και φωτογραφίες) για την πανέμορφη περιοχή της Άνω Χώρας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Πολιτισμού & Περιβάλλοντος “Πράσινο + Μπλε” (www.prasinomple.gr).

Δήμος Χερσονήσου Κρήτης

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS είναι στην ευχάριστη θέση να αναγγείλει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας για το Καλοκαίρι του 2011! Σε μια ποικιλόμορφη περιοχή της Κρήτης, στο Δήμο Χερσονήσου, σας περιμένουμε και φέτος για να συνδυάσουμε εθελοντική εργασία και προσφορά στην τοπική κοινωνία, με γνωριμία με τη φύση και διακοπές. Από τις 23 έως τις 30 Ιουλίου 2011, μια ομάδα 10 εθελοντών θα συμμετάσχει σε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, θα «παίξει» περιβαλλοντικά παιχνίδια, αλλά και θα οργανώσει καθαρισμούς φυσικών περιοχών. Κεντρικό θέμα της εκστρατείας είναι το νερό, η ορθή διαχείρισή του και πιο συγκεκριμένα η επαναχρησιμοποίηση λυμάτων για άρδευση.

Το πρόγραμμα είναι ομαδικό και δίνει έμφαση στη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των συμμετεχόντων, όπως επίσης και στην αυτο-οργάνωση. Η λογική του προγράμματος είναι αφενός η προσφορά εργασίας από εθελοντές στις τοπικές κοινότητες και αφετέρου η ενδυνάμωση των ίδιων των εθελοντών και η απόκτηση νέων εμπειριών, γνώσεων και κοινωνικών και πρακτικών δεξιοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο θα προηγηθεί ειδικό σεμινάριο κατάρτισης των εθελοντών που θα συμμετέχουν, τόσο σε ζητήματα διαχείρισης νερού και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων, όσο και σε περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά.

Η δράση που θα αναλάβουμε στην περιοχή της Χερσονήσου Κρήτης δεν θα περιοριστεί στις παραλιακές πολύβουες περιοχές, αλλά θα φτάσουμε και στα όμορφα ορεινά χωριά του Δήμου Χερσονήσου.

Σκοπός μας θα είναι η ενημέρωση τόσο των επισκεπτών όσο και των ντόπιων γύρω από θέματα καλών πρακτικών χρήσης του νερού και πιο συγκεκριμένα της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στην άρδευση που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια στην περιοχή. Στόχος μας είναι η εξοικείωση του κοινού με μια πολύ σημαντική διεργασία, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε χώρες του εξωτερικού, η οποία χρησιμοποιώντας το επεξεργασμένο νερό στην άρδευση εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού για άλλες χρήσεις. Αν και υπάρχει εμπειρία στην περιοχή από τη χρήση του επεξεργασμένου νερού, εντούτοις οι χρήστες του έχουν ακόμα αναστολές ως  προς την ασφάλεια της χρήσης του και των προϊόντων που αρδεύονται με αυτό.

Το εθελοντικό πρόγραμμα έρχεται να συνδυαστεί με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE + που πραγματοποιείται στην Χερσόνησο της Κρήτης από τις αρχές του 2010 και στο οποίο συμμετέχει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.pure-hersonissos.gr/). Αντικείμενο του προγράμματος είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου του βιολογικού καθαρισμού, έτσι ώστε το επεξεργασμένο νερό να φτάσει με ασφάλεια σε περισσότερες καλλιέργειες της περιοχής. Η συνεισφορά του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έγκειται αφενός στην ενημέρωση των εμπλεκομένων (κατοίκων, καλλιεργητών, τουριστών) περί θεμάτων επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει στη συνολική διαχείριση του νερού και αφετέρου στην συνολικότερη επικοινωνία των αποτελεσμάτων του προγράμματος στο ευρύ κοινό μέσα από ενημερωτικές δράσεις και καμπάνιες.

econews

 

 

Σχόλια