Φυσικό αέριο: συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom

0
19

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Σε συμφωνία επί τριών συγεκκριμένων ζητημάτων, η οποία εκτιμάται ότι συνεπάγεται όφελος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνο για την ΔΕΠΑ, κατέληξε η διοίκηση της εταιρείας με την Gazprom.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο energia.gr, η εν λόγω συμφωνία αοφρά τη μείωση της τιμής του παρεχόμενιου αερίου, τη βελτίωση των όρων της ρήτρας take or pay καθώς και την από κοινού διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ελεύθερη αγορά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΔΕΠΑ από την Gazpromexport, κατά 7%.

 

Επίσης, μειώθηκε από το 80% στο 75%, επι της ποσότητας που έχει ως συμβατική υποχρέωση να απορροφήσει, το ποσοστό του φυσικού αερίου που η ελληνική πλευρά υποχρεούται να πληρώνει στους Ρώσους, ανεξάρτητα από το εάν το έχει απορροφήσει ή όχι.

Ακόμη,  ΔΕΠΑ και Προμηθέας GAZ (κατά 50% θυγατρική του ρωσικού κολοσσού και του ομίλου Κοπελούζου) θα πουλήσουν από κοινού στην ελεύθερη αγορά περί τα 150 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία είχε στη διάθεσή της η ελληνορωσική εταιρεία.

Οι εν λόγω εξελίξεις ευνοούν σημαντικά τη ΔΕΠΑ, ενόψει διαδικασία αποκρατικοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας το  Δημόσιο σκοπεύει να παραχωρήσει το 55% των μετοχών – συνολικά έχει το 65% της εταιρείας – εντός του έτους.  

 

econews

Σχόλια