Φυσικό αέριο: αίτηση από την «Energean Oil & Gas» για το κοίτασμα της ν. Καβάλας

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην κατάθεση αίτησης χορήγησης άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) για τη μετατροπή του υποθαλασσίου κοιτάσματος της νότιας Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, προχώρησε με αποδέκτη το υπουργείο Περιβάλλοντος η «Energean Oil & Gas».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, η «Energean Oil & Gas», που διαχειρίζεται τους υδρογονάνθρακες του κόλπου της Καβάλας, με τη συγκεκριμένη αίτηση ουσιαστικά επιχειρεί να κατοχυρώσει δικαιώματά της, τα οποία απορρέουν από τον υφιστάμενο και εν ισχύ Ν. 3428/2005.

Σημειώνεται ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στην ευρύτερη γεωλογική λεκάνη της Καβάλας, δώδεκα περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ήδη ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων πετρελαίου «Πρίνος», «Έψιλον» και «Bόρειος Πρίνος».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ημερήσια δυναμικότητα απόληψης και έγχυσης φυσικού αερίου εκτιμάται σε 4 εκατ. και 5 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα, ενώ ο ετήσιος όγκος ωφέλιμου αερίου θα ανέρχεται σε 360 εκατ. κυβικά μέτρα με τελική δυναμικότητα της υπόγειας αποθήκης τα 720 εκατ. κυβικά μέτρα.

Με την αίτηση που προαναφέρθηκε σχετίζεται και η πρόσφατη επισήμανση από την πλευρά της Energean Oil & Gas περί κινδύνου δραστικού περιορισμού των επενδύσεων-εργασιών της στον κόλπο της Καβάλας με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τις θέσεις εργασίας, εξαιτίας αιφνιδιαστικής νομοθετικής κατάργησης δικαιωμάτων της.

econews

Σχόλια