Βουλγαρία: Διαρροή τοξικού χημικού – εκκενώνεται η πόλη Ντέμπελετς

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Βυτιοφόρο με τουρκικές πινακίδες που μετέφερε 20 τόνους επικίνδυνου τοξικού χημικού ανετράπη τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Ντέμπελετς, κοντά στο Βελίκο Τάρνοβο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», περίπου 4 τόνοι στυρένιου, τοξικού ρευστού χημικού διέρρευσαν κοντα στην πόλη Ντέμπελετς προκαλώντας τοξικό νέφος, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσης περίπου 2.500 κατοίκων της πόλης.

Το στυρένιο θεωρείται επικίνδυνο χημικό κυρίως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα και τον περασμένο μήνα το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ το συμπεριέλαβε στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών.

Η περιοχή γύρω από τον τόπου που συνέβηκε το ατύχημα σε περίμετρο 150-200 μέτρων έχει αποκλειστεί.

Οι αρμόδιες Αρχές με τρία φορτηγά της πυροσβεστικής, ένα όχημα της υπηρεσίας επείγουσας διάσωσης και ένα όχημα για την προστασία από χημικά προσπαθούν να αποτρέψουν έκρηξη του εύφλεκτου υγρού να μετριάσουν τις συνέπειες.

Περίπου 350 άτομα, από τις 4 έως τις 8 το πρωί, απομακρύνθηκαν με 8 λεωφορεία από την περιοχή.

Ο περιφερειακός διοικητής στις 8 το πρωί διέταξε την πλήρη εκκένωση της πόλης Ντέμπελτς, σύμφωνα με τον επιθεωρητή Ζίβκο Κότσεφ, επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών στο Βελίκο Τάρνοβο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης, Ντιμίταρ Ντιμίτροφ δήλωσε ότι οι κάτοικοι δεν έχουν πανικοβληθεί και ότι ορισμένοι αρνούνται να απομακρυνθούν.

Μέχρι στιγμής πάνω από 2.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί.

Παράλληλα, διεξάγονται συνεχείς μετρήσεις για να διαπιστωθούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

econews

Σχόλια