Τεχνική των καταβολάδων με σακούλα για τον πολλαπλασιασμό φυτών

0
535

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους πολλαπλασιασμού ενός φυτού είναι με την τεχνική των καταβολάδων. Είναι μια εύκολη διαδικασία που ενδείκνυται για φυτά με μακριούς βλαστούς.

Για να το πραγματοποιήσουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι αυτός που παρουσιάζουμε στο video, με κάμψη του βλαστού σε μία γλάστρα. Τα υλικά που θα χρειαστούμε εκτός από τη γλάστρα, είναι χώμα και τύρφη.

Ξεκινάμε βάζοντας το μείγμα του χώματος με την τύρφη στη γλάστρα μέχρι τη μέση της. Τραυματίζουμε το βλαστό αφαιρώντας ένα κομμάτι ενός εκατοστού από το φλοιό.

Στη συνέχεια κάμπτουμε το βλαστό μέσα στη γλάστρα, τοποθετούμε πάλι μείγμα χώματος με τύρφη από πάνω και πατάμε το χώμα καλά για να στερεωθεί ο βλαστός.

Ποτίζουμε καλά και δεν αφήνουμε να στεγνώσει το μείγμα. Μετά από 3 ή 4 μήνες κόβουμε το μητρικό φυτό και κλαδεύουμε αυστηρά.

Ο δεύτερος τρόπος είναι με κάλυψη του βλαστού, ή εναέριες καταβολάδες. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι σε αυτή την περίπτωση είναι μια κυλινδρική πλαστική σακούλα, χώμα, τύρφη και μία ένεση για το πότισμα.

Στο σημείο που έχουμε τραυματίσει το βλαστό και θέλουμε να προκληθεί η δημιουργία των ριζών, τοποθετούμε την σακούλα με το χώμα και την τύρφη. Τη δένουμε πάνω και κάτω, με στόχο να βγουν οι ρίζες μέσα στην σακούλα.

Ποτίζουμε το μείγμα με την ένεση και η υγρασία παραμένει για πολλές μέρες επειδή δεν έχουμε εξατμίζεται το νερό από τη σακούλα.

Με τις μακροχρόνιες αυτές διαδικασίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε εντελώς όμοια φυτά.

Δείτε το video εδώ.

econews, DIYTV

 

Σχόλια