Ενέργεια: 3η φθηνότερη χώρα η Ελλάδα λέει η Eurostat

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Την τρίτη χαμηλότερη τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια στην ΕE είχε η Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, παρά το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2010 κατά 17%, ποσοστό που ήταν επίσης το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο energypress.gr, τα στοιχεία, που είναι προσαρμοσμένα σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (λαμβάνουν δηλαδή υπόψη τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των χωρών-μελών για να γίνει η τελική κατάταξη) προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Eurostat για τις τιμές της ενέργειας στα κράτη-μέλη.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα:

– Σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, η Ελλάδα είναι η τρίτη φθηνότερη χώρα με μέση τιμή 12,8 μονάδες ανά 100 kwh (κιλοβατώρα). Οι φθηνότερες χώρες της ΕΕ είναι η Γαλλία (11,3 μονάδες ανά 100 kwh) και η Φινλανδία (11,5) και οι τρεις ακριβότερες είναι η Γερμανία (23,2), η Σλοβακία (24,7) και η Ουγγαρία (25,7).

– Σε απόλυτες τιμές, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 ήταν 12,11 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες. Η τιμή αυτή είναι η πέμπτη χαμηλότερη στην ΕΕ. Φθηνότερες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία και η Ρουμανία, με τιμές που ξεκινούν από 8,3 ευρώ ανά 100 kwh ενώ η ακριβότερη χώρα είναι η Δανία με 27,08 ευρώ ανά 100 kwh.

– Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές τιμών, από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ως το αντίστοιχο διάστημα του 2010, οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στη Λιθουανία (31%), στην Κύπρο (23%) και στην Ελλάδα (17%). Στο ίδιο διάστημα σε άλλες χώρες (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία και Τσεχία) έγιναν μειώσεις έως 8%. Η μέση αύξηση της τιμής στην ΕΕ ήταν 5,1%.

Η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα προβλέπεται να επιβαρυνθεί από το 2013, συνεπώς σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία σταματά η δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Κατά συνέπεια οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει πρέπει να εξασφαλίσουν δικαιώματα για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπουν από το 2013 και το κόστος αυτό προβλέπεται να μετακυλιστεί στα τιμολόγια.

Ακόμη, το μνημόνιο προβλέπει ότι σταδιακά και το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2013, οι τιμές λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας θα να συνδεθούν με τις τιμές χονδρικής (με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών).

Συνεπώς τα τιμολογία της ΔΕΗ και των άλλων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταβάλλονται στη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με τις διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής.

 

econews

Σχόλια