Αρχιπέλαγος: διάσωση χελώνας caretta caretta στη Σάμο (video)

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η «ανθρώπινη αλυσίδα» στη Σάμο, με την κινητοποίηση και άψογη συνεργασία λουόμενων, εθελοντών του ινστιτούτου ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με το Λιμενικό και την ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways έκανε το θαύμα της:  η βαριά τραυματισμένη χελώνα Caretta caretta, μετά από λίγες ώρες, αναρρώνει σε ασφαλές περιβάλλον στο κέντρο προστασίας και περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα.

Η χελώνα, ηλικίας περίπου 20 ετών και βάρους 29 κιλών, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 30/6 τραυματισμένη (έφερε βαρύ τραύμα στο κεφάλι από προπέλα), στην παραλία Ψιλή Άμμος στo Πυθαγόρειο Σάμου. Λουόμενοι ειδοποιούν αμέσως το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και μια πενταμελής ομάδα καταφθάνει. Προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρει τη χελώνα σε κτηνιατρείο στο Βαθύ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εθελοντές του Αρχιπελάγους παραμένουν δίπλα στη χελώνα και της παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Την επόμενη μέρα, με την άψογη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και την αμέριστη βοήθεια της Διεύθυνσης της Hellenic Seaways και του πληρώματος του επιβατηγού «Νήσος Μύκονος» η χελώνα μεταφέρεται με συνοδεία ερευνητή του Αρχιπελάγους στον Πειραιά.Εκεί περιμένουν και την παραλαμβάνουν μέλη του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, «Αρχέλων». Μετά από λίγη ώρα της παράσχουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα στο κέντρο προστασίας και περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας στη Γλυφάδα.

Η χελώνα, σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, έχει πολλές πιθανότητες, μετά από αυτόν το συντονισμένο μαραθώνιο, σύντομα να αναρρώσει και να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τους κατοίκους της περιοχής, το Λιμενικό Σώμα, τη Διοίκηση της Hellenic Seaways και το πλήρωμα του «Νήσος Μύκονος» για τη συμβολή τους στη διάσωση της τραυματισμένης χελώνας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «Αρχιπέλαγος», «η ευαισθησία και η κινητοποίηση όλων των συμμετεχόντων στην αποστολή μας γεμίζει αισιοδοξία και εδραιώνει την πεποίθηση μας πως υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες για την προστασία και ανάδειξη της σπάνιας βιοιποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών».

Δείτε το βίντεο:

 

econews, ARCHIPELAGOS

 

Σχόλια