Μαγνησία: το πλαγκτόν απειλεί την αλιεία

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Οι παράκτιοι αλιείς της Μαγνησίας είναι σε απόγνωση καθώς το τελευταίο καιρό  ρίχνουν τα δίχτυα τους και τα ανεβάζουν πάνω άδεια, κολλημένα και γεμάτα από την τεράστια ποσότητα πλαγκτόν που υπάρχει στη θάλλασα.

Συγκεκριμένα, εδώ και 20 ημέρες οι παράκτιοι αλιείς δεν μπορούν να ψαρέψουν. Αιτία το πλαγκτόν που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα πλαγκτόν και όλα τα σκάφη των παράκτιων αλιέων δεν μπορούν να δουλέψουν. Ρίχνουμε τα δίχτυα στη θάλασσα και αυτά αμέσως λερώνουν από το πλαγκτόν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε», αναφέρει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου Σκοπελίτης Δημήτρης.

Το πλαγκτόν σύμφωνα με τους αλιείς όσο πάει και επεκτείνεται με αποτέλεσμα να είναι σε απόγνωση. «Είναι σαν γλίτσα. Ρίχνουμε τα δίχτυα και αυτό αμέσως κολλάει πάνω τους και δεν μπορεί να ψαρέψει έτσι ο αλιέας γιατί κλείνει το μάτι, το άνοιγμα του διχτυού, ενώ και το δίχτυ ουσιαστικά από το βάρος κάθεται κάτω στο βυθό», εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Τριαντάφυλλος Κυριαζής.

Μάλιστα όπως αναφέρει το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται μόνο στο Παγασητικό, καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν συνάδελφοί τους στη Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, στο Στόμιο αλλά και στην Εύβοια.

Ο κ. Σκοπελίτης επισήμανε ότι «Έχουμε τώρα 20 μέρες όλοι οι παράκτιοι που δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε ένα ψάρι και ουσιαστικά είμαστε άνεργοι».

«Το πρόβλημά μας είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν υπάρχει άλλο σημείο να πάμε να ψαρέψουμε αλλά ακόμα και το παραγάδι, την πετονιά δηλαδή, για να φανταστείτε τι κατάσταση επικρατεί, τη ρίχνεις στη θάλασσα και σε πέντε λεπτά γίνεται από ένα χιλιοστό σα σκοινί χοντρό. Δεν μπορείς να ψαρέψεις τίποτα», φωνάζουν οι αλιείς.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Μανώλη Καλλίνικο, τις επόμενες ημέρες θα παρθούν δείγματα από το πλαγκτόν και θα δοθούν στο τμήμα Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για έλεγχο και ανάλυση.

«Αυτή τη στιγμή και μέχρι να πάρουμε τα δείγματα και να τα ελέγξουμε δεν μπορούμε να πούμε σε τι σημείο βρίσκεται η κατάσταση» επεσήμανε ο κ. Καλλίνικος.

«Οι αλιείς είναι σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Εδώ και 20 μέρες είναι άνεργοι, δεν έχουν αντικείμενο στην δουλειά τους και καταλαβαίνω ότι είναι απελπισμένοι», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής και πρόεδρο του Τμήματος Ιχθυολογίας Χρήστο Νεοφύτου, η αύξηση που παρουσιάζει φέτος η ποσότητα του πλαγκτόν οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξή του.

«Ήταν κάτι αναμενόμενο γιατί οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν πολύ την ανάπτυξή του», επισημαίνει ο Κοσμήτορας και προσθέτει πως το πλαγκτόν είναι κάτι που αυτοκαταστρέφεται, δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί διαφορετικά, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ρηχά βάθη, περίπου στα 4-6 μέτρα.

Πηγή Ταχυδρόμος

econews

Σχόλια