Κρήτη: ευρεία σύσκεψη για τη λιμνοδεξαμενή που στέρεψε

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε μετά την καθίζηση στην λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων στη Κίσσαμο Χανίων, εξετάστηκε κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης παρουσία και του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΞΠΡΕΣ, από την καθίζηση δημιουργήθηκαν τρεις κρατήρες στον πυθμένα της λιμνοδεξαμενής, με αποτέλεσμα να χαθούν 600 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Από την λιμνοδεξαμενή που στέρεψε, αρδεύονται μεγάλες εκτάσεις από θερμοκήπια νοτιοδυτικά των Χανίων.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Μία από αυτές αφορά στη χρήση του νερού της κοντινής λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας χωρητικότητας 300000 κυβικών.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, «από το σημείο που γίνεται τώρα η υδρομάστευση, θα κατασκευασθεί αγωγός που θα συνδεθεί με το αντλιοστάσιο της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το νερό κατευθείαν στους αγωγούς άρδευσης. Παράλληλα, με τεχνητό τρόπο και την χρήση ειδικού μηχανήματος θα αντληθεί ότι νερό έχει μείνει στην λιμνοδεξαμενή, ενώ θα γίνει και μια γεώτρηση η οποία θα αντλεί 50- 100 κυβικά νερό. Το νερό και της γεώτρησης θα πηγαίνει στον αγωγό άρδευσης».

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συνταχθεί τεχνική έκθεση για την κατάσταση της λιμνοδεξαμενής, τα αίτια της ζημιάς και τους τρόπους αποκατάστασης.

econews

Σχόλια