Λέσβος: αξιολoγήθηκε το Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου η οποία πραγματοποιήθηκε από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, με την κατάθεση της ειδικής έκθεσης αξιολόγησης που συνοδεύεται από τα δύο ειδικά έντυπα αξιολόγησης αποτελεσμάτων, στα οποία η Λέσβος απέσπασε πολύ υψηλή βαθμολογία. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τον προσεχή Σεπτέμβριο κατά την συνεδρίαση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Η Επιτροπή αξιολόγησης απαρτιζόταν από τον Καθηγητή Changxing Long από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO και τον Δρ. Andrea Schueller, Διευθυντή του Φυσικού Πάρκου – Γεωπάρκου Vulkaneifel από την Γερμανία και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Σκοπός της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων ήταν η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί αλλά και των δραστηριοτήτων του Μουσείου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών. Η διαδικασία αξιολόγησης του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους εντάσσεται στο πρόγραμμα αξιολόγησης των Γεωπάρκων – μελών του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, που πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια με σκοπό την αξιολόγηση της τήρησης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα, με κοινές προδιαγραφές που εγκρίθηκαν,  και τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο οι εμπειρογνώμονες επισπεύτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου δάσους και ενημερώθηκαν για όλες τις δραστηριότητες του Μουσείου, τις δράσεις προστασίας και συντήρησης των απολιθωμάτων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκδόσεις, τις ενέργειες προβολής και τις δράσεις του Μουσείου για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Λέσβο από το Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητή Ν. Ζούρο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι εμπειρογνώμονες της UNESCO είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Λέσβο κ. Δημήτριο Φ. Βουνάτσο, ο οποίος μετά την συνάντηση τους παρέθεσε δείπνο.

econews

Σχόλια