Γαλλία: έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο – Το "βιολί" του ο Σαρκοζύ

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πυρκαγιά από έκρηξη σημειώθηκε σε πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία το Σάββατο 2 Ιουλίου, δύο μόλις ημέρες αφότου ειδικοί επιθεωρητές είχαν καταγράψει 32 ελλείψεις στην ασφάλεια της μονάδας.

Από την έκρηξη στην πυρηνική μονάδα του Tricastin στην κοιλάδα του Ρήνου δημιουργήθηκε  ένα παχύ στρώμα μαύρου καπνού το οποίο μεταφέρθηκε από τους ανέμους κοντά σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο που χρησιμοποιείται κατά κόρον αυτή την περίοδο από Γάλλους εκδρομείς του καλοκαιριού.

Η διαχειρίστρια του σταθμού, κρατική EDF ανακοίνωσε πως για το συμβάν ευθύνεται ένας ηλεκτρικός μετασχηματιστής που βρίσκεται εκτός πυρηνικής ζώνης και πως δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας ούτε άλλου είδους ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η εταιρεία πρόσθεσε πως την ώρα της έκρηξης ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν ένα της πυρηνικής μονάδας ήταν εκτός λειτουργίας για την ετήσια συντήρησή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ κόντρα στο αντιπυρηνικό ρεύμα που σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τα συμβάντα στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα διαθέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για επενδύσεις στην ατομική ενέργεια και για ενίσχυση της έρευνας στην πυρηνική ασφάλεια.

Στη Γαλλία λειτουργούν 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες 34 εκ των οποίων ίδιου τύπου με εκείνον του Tricastin και μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη. Περίπου 74% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ατομικής ενέργειας παγκοσμίως.

«Η Γαλλία είναι μπροστά στην πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Σαρκοζύ και πρόσθεσε πως «οι σταθμοί μας είναι ακριβότεροι διότι είναι ασφαλέστεροι».

econews

Σχόλια