ΑΠΕ: η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά παρέμβαση Παπακωνσταντίνου για το Ειδικό Τέλος

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

H ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, την παρέμβαση του για τη διαφανή αποτύπωση του κόστους/οφέλους των ΑΠΕ στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και την ορθή αποτίμηση ταυ Ειδικού Τέλους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο energypress.gr, στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ότι η μέθοδος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ που θεσπίσθηκε πριν από 12 χρόνια και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, δεν αποτιμά τίμια τη συνεισφορά τους, η συμμετοχή των οποίων δεν αυξάνει αλλά, αντιθέτως, μειώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην επιστολή ότι «η απηρχαιωμένη αυτή μέθοδος συγκρίνει -ανάμεσα στα άλλα- την αποζημίωση που λαμβάνουν οι ΑΠΕ με ένα μέρος μόνο του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (ήτοι την Οριακή Τιμή Συστήματος) και όχι το πλήρες κόστος. Αυτό οδηγεί σε ανάγκη τεχνητής υπερτίμησης ταυ Ειδικού Τέλους ΑΠΕ και απώλεια πόρων που, ενώ καταβάλλονται από τον καταναλωτή ως Τέλος ΑΠΕ δεν αξιοποιούνται υπέρ των Α.Π.Ε.».

Αποτέλεσμα όλων είναι ο αρμόδιος Διαχειριστής να σωρεύει έλλειμμα το οποίο δεν οφείλεται στις ΑΠΕ και υπονομεύει τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Το έλλειμμα αυτό εκτιμάται ότι στα τέλη του 2011 θα φθάσει τα 250 εκατομμύρια Ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η λύση βρίσκεται στην ορθή αποτίμηση και τη διαφανή αποτύπωση του κόστους-οφέλους των ΑΠΕ στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, απαιτείται η ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου 3851/2010 για την ενίσχυση των επενδύσεων χαμηλού/μέσου αιολικού δυναμικού, η υλοποίηση των οποίων μπορεί να γίνει άμεσα και είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου.

 

econews

 

Σχόλια