Πλαστικά φωτοβολταϊκά: μαζική παραγωγή σε πέντε με δέκα χρόνια

1
124

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα πλαστικά φωτοβολταϊκά θα είναι εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα σε πέντε με δέκα χρόνια, εκτιμά ομάδα Βρετανών επιστημόνων.

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς χάρη στα κίνητρα που παρέχουν οι κυβερνήσεις για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση εναλλακτικών μορφών ενέργειας αντί του άνθρακα.

Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια καλύπτει προς το παρόν ποσοστό 1% με 2% της παγκόσμιας ζήτησης σε ηλεκτρισμό.

Η πλειοψηφία των ηλιακών κυψελών κατασκευάζεται από πυρίτιο, με το πλαστικό να εμφανίζεται ως η νέα λύση για ταχύτερη και φθηνότερη παραγωγή φωτοβολταϊκών.

Βρετανοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Σέφιλντ εξέφρασαν την πεποίθηση πως σε πέντε με δέκα χρόνια θα υπάρξει μαζική παραγωγή πλαστικών φωτοβολταϊκών, καθώς ως τότε θα έχει επιτευχθεί η επιμήκυνση του χρόνου ζωής τους.

Η νέα μέθοδος παραγωγής φωτοβολταϊκών προβλέπει την εκτύπωση ή «επικάλυψη» τους σε χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του πλαστικού, έναντι της πλέον διαδεδομένης σήμερα μεθόδου εξάτμισης του πυριτίου σε γυάλινη ή μεταλλική επιφάνεια.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα λεπτά και εύκαμπτα φωτοβολταϊκά καθώς και τα ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά θα μπορούν να βρούν εφαρμογές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Τοποθετημένα στην οροφή χωρίς να αυξάνουν ιδιαίτερα το βάρος αλλά και σε διάφανες επιφάνειες όπως την ηλιοροφή (ήδη σε ορισμένα Toyota Prius) και το πίσω τζάμι, θα μπορούν να φορτίζουν τις μπαταρίες αυξάνοντας την απόσταση μέχρι την επόμενη φόρτιση.

Comments are closed.