Χωματερή Άνδρου: λύση με ψυχρή επεξεργασία απορριμμάτων

0
33

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Λύση στο πρόβλημα της χωματερής της Άνδρου αναμένεται να δώσει μια κινητή μονάδα σκουπιδιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η Άνδρος είχε έρθει στο προσκήνιο λόγω της κατολίσθησης στη χωματερή του νησιού, στην τοποθεσία Σταυροπέδα, που λειτουργούσε παράνομα πάνω από 30 χρόνια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το τουριστικό Μπατσί.

Η κατολίσθηση προκλήθηκε λόγω της έντονης βροχόπτωσης και τα σκουπίδια έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή του Σχινιά.

Η αποκομιδή των σκουπιδιών στο νησί σταμάτησε για δυο μήνες και στις αρχές Απριλίου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προκηρύξει διαγωνισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος για την επόμενη διετία και να αναθέσει μελέτη για τη χωροθέτηση των οριστικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σκουπιδιών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επιλογή του χώρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς το 49% της επιφάνειας του νησιού αποκλείεται, αφού ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura. Επιπλέον, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και πολλές υπόγειες πηγές.

Το Σάββατο, χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ξεκίνησε η λειτουργία της κινητής μονάδας ψυχρής επεξεργασίας στη Σταυροπέδα, που έχει τη δυνατότητα υποδοχής έως και 5 τόνων την ώρα.

Όπως δήλωσε ο δημιουργός της, Κώστας Σούκος , η κινητή μονάδα σκουπιδιών αποτελεί ελληνική πατέντα, που βασίζεται στην ψυχρή επεξεργασία σύμμεικτων σκουπιδιών, με ανάκτηση αξιοποιήσεων υλικών, όπως το χαρτί, τα μέταλλα κ.λπ.

Επισημαίνοντας ότι «τα σκουπίδια είναι χρυσάφι», εξήγησε ότι δεν είναι δόκιμο να καίγονται και προσέθεσε ότι αν αναπτυχθούν σωστά τα συστήματα διαχείρισης, οι δήμοι θα εξασφαλίζουν σημαντικά έσοδα και θα σταματήσει η επιβάρυνση των δημοτών με τέλη καθαριότητας.

econews

Σχόλια