Αιολική ενέργεια: σημαντική συμφωνία EDF Energies Nouvelles – Vestas

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η EDF Energies Nouvelles θα αγοράσει τουλάχιστον το 50 % και 30% όλων των μελλοντικών χερσαίων αιολικών της εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αντίστοιχα από τη Vestas, με  παράδοση από το 2012 έως το 2014.

Βάσει της συμφωνίας, η EDF Energies Nouvelles, πρωτοπόρος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεσμεύτηκε να αγοράσει από τη Vestas ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα αντιστοιχούν τουλάχιστον με το 50 % όλων των μελλοντικών της χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και τουλάχιστον με το 30 % όλων των μελλοντικών της χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την παράδοση τους να ξεκινά από το 2012 και να ολοκληρώνεται ως το 2014. Επίσης, στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, η Vestas καταλήγει σε οριστικές παραγγελίες συνολικής ισχύος 180 MW.

Η δεσμευτική συμφωνία που έχει την μορφή «κατανομής χαρτοφυλακίου» για τα έτη 2012 – 2014 συνάπτεται με την EDF Energies Nouvelles (EDF EN), τις θυγατρικές της εταιρίες στην Ευρώπη και την enXco, τη θυγατρική του ομίλου στις ΗΠΑ. Ο Όμιλος EDF EN είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τομέα παραγωγής αιολικής ενέργειας και ΑΠΕ παγκοσμίως.

Στη σύμβαση, επίσης, συμπεριλαμβάνεται σύστημα VestasOnline® Business SCADA και προβλέπεται η δυνατότητα σχεδιασμού διαφόρων σχημάτων συμβολαίων λειτουργίας και συντήρησης για τις διάφορες χώρες, σε στενή συνεργασία με την EDF EN.

Μέσω αυτής της συμφωνίας – πλαίσιο, η EDF EN θα αναπτύξει, σε συνεργασία με τη Vestas, έτι περαιτέρω τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ θα ξεκινήσει νέες δραστηριότητες, πάντα μαζί με τη Vestas, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Πολωνίας, καθώς και σε διάφορες άλλες αναπτυσσόμενες αγορές.

Η EDF EN επέλεξε τη Vestas λόγω της εκτεταμένης εμπειρίας της στη χωροθέτηση, την εγκατάσταση, την τεχνική υποστήριξη και τη συντήρηση των αιολικών πάρκων σε όλες τις αγορές του κόσμου, όπου δραστηριοποιείται η EDF EN, καθώς και χάρη στην ευρεία γκάμα των προϊόντων της Vestas, η οποία ξεκινά από την ανεμογεννήτρια V52-850 kW και φθάνει έως το πλέον πρόσφατο μοντέλο του ομίλου, την ανεμογεννήτρια V112-3.0 MW.

Επίσης στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, η Vestas υπέγραψε σήμερα μιαν οριστική παραγγελία συνολικής ισχύος 80 MW για την Ευρώπη. Επιπλέον, μπορούμε πλέον να αποκαλύψουμε ότι τα 100 MW για ευρωπαϊκά έργα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Ομίλου Vestas No. 42/2010 της 8ης Νοεμβρίου 2010, έχουν επίσης συμπεριληφθεί σε αυτήν τη συμφωνία – πλαίσιο ανεβάζοντας το ύψος της συνολικής ισχύος στα 180 MW. Κατόπιν σχετικού αιτήματος εκ μέρους του πελάτη μας, δεν μπορούμε να επεκταθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα εν λόγω έργα.

Ο Ditlev Engel, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vestas Wind Systems A/S, σχολίασε σχετικά: “Πρόκειται για ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Vestas και της αιολικής ενέργειας, καθώς έχουμε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες παγκοσμίως, όπως την EDF EN, να υπογράφει μια σύμβαση αυτού του μεγέθους αποδεικνύοντας ότι η επικρατούσα τάση των ημερών μας είναι η αιολική ενέργεια. Η αναμενόμενη συνολική ισχύς των έργων στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας που έχει την μορφή «κατανομής χαρτοφυλακίου»  για τη Vestas ενδέχεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη τα 2.000 MW. Η συμφωνία – πλαίσιο είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και της οικοδόμησης μιας δυνατής σχέσης ανάμεσα στην EDF EN και τη Vestas. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την EDF EN, η οποία με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της στις τεχνολογίες, τους υπαλλήλους και τις ικανότητές μας, όπως επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους στην επίτευξη αυτού του στόχου”.

Ο David Corchia, Διευθύνων Σύμβουλος της EDF Energies Nouvelles, δήλωσε τα εξής: “Αυτή η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς διαδικασίας διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές. Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της Vestas, η ευρεία γκάμα τους και οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες της έκαναν τη διαφορά”.

O κ. Corchia κατέληξε λέγοντας ότι: “Χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς αυτή η συνεργασία θα ενδυναμώσει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία σχεδόν 10 years ανάμεσα στους δύο ομίλους. Επιπλέον, δίνει και στους δυο μας την ορατότητα που χρειαζόμαστε στην περαιτέρω ανάπτυξή μας. Χωρίς καμιά αμφιβολία, πρόκειται για μια μεγάλη και πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να παράσχουμε ανταγωνιστικές λύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.

Ο Juan Araluce, Πρόεδρος της Vestas Mediterranean, δήλωσε σχετικά: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας – πλαίσιο με την EDF EN. Η EDF EN είναι μέρος μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στον κόσμο και η Vestas, ο μεγαλύτερος πάροχος τεχνολογίας και υπηρεσιών στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό η EDF EN να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πελάτες για τη Vestas, και να έχουμε διατηρήσει μια στενή επιχειρηματική σχέση επί σειρά ετών. Οι δύο όμιλοι έχουν μια κοινή αποστολή – να αναπτύξουν περισσότερο την αιολική ενέργεια σε ολόκληρο τον κόσμο και να την καταστήσουν ακόμη πιο ανταγωνιστική και αξιόπιστη πηγή ενέργειας”.

Ο κ. Araluce ολοκλήρωσε τη δήλωσή του λέγοντας ότι: “Στη Vestas, διερευνούμε πάντα τις νέες δυνατότητες συνεργασίας με την EDF EN αναζητώντας διαρκώς τρόπους προκειμένου να υποστηρίζουμε καλύτερα την EDF EN στην ανάπτυξη, την εξάπλωση και την κερδοφορία των αιολικών της επενδύσεων. Αυτή η συμφωνία – πλαίσιο είναι ένα απτό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας. Ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την EDF EN σε πολλά ακόμη συναρπαστικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο”.

econews

Σχόλια