Τα σκουπίδια της Βέροιας στην Κοζάνη

0
20

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ξεκίνησαν οι πρώτες «πρόβες» για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Βέροιας στην Κοζάνη, καθώς η ανεξέλεγκτη χωματερή του Αλιάκμονα βρίσκεται στη διαδικασία κλεισίματος και αναμένονται σύντομα οι πρώτες ενέργειες για τη μετάβαση στο στάδιο της αποκατάστασης του χώρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», δεδομένων των υποχρεώσεων των δήμων για την διαχείριση των απορριμμάτων και υπό την απειλή των προστίμων από κοινοτικούς επιθεωρητές, οι περισσότεροι δήμοι της Ημαθίας αναζητούν διεξόδους στο πρόβλημα των σκουπιδιών.

Μέχρι στιγμής η επικρατέστερη λύση είναι εκείνη της μεταφοράς σε γειτονικούς ΧΥΤΑ.

Στη Βέροια, ο αντιδήμαρχος Κώστας Βοριατζίδης επισήμανε ότι οι πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες καθώς έπρεπε να λυθούν τεχνικά προβλήματα και να διευθετηθούν ζητήματα προγραμματισμού. Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί στα μέσα του μήνα.

Επίσης, τον Δήμο προβληματίζει και το ζήτημα του κόστους της μεταφοράς των απορριμμάτων που «αγγίζει» τα 3.300 ευρώ ημερησίως.

Η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου δήλωσε ότι «Καθήκον τώρα της Δημοτικής μας αρχής είναι να αναζητήσει κάθε τρόπο σταδιακής μείωσης του κόστους μεταφοράς».

Τους επόμενους δύο με δυόμισι μήνες εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην υπόθεση της δημιουργίας μόνιμων υποδομών για τα απορρίμματα της Ημαθίας.

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της αδειοδότησης της μονάδας που σχεδιάζεται στη θέση 12.

Ο κ. Βοριατζίδης επισήμανε ότι «Ο ανάδοχος του έργου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση. Από την άλλη πλευρά, όσοι αντιτίθενται στη δημιουργία της μονάδας προβάλλουν περιβαλλοντικά επιχειρήματα. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης θα κρίνει αν το έργο θα μπορέσει να γίνει ή όχι».

 

econews

Σχόλια