Εκδήλωση με θέμα «Προστασία των υγρότοπων της Κρήτης. Τι κάνουμε στο Ρέθυμνο;»

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Το WWF Ελλάς, το Τμήμα Δυτικής Κρήτης της Ε. Σ. Ε.  και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με τίτλο: «Προστασία των υγρότοπων της Κρήτης. Τι κάνουμε στο Ρέθυμνο;»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 7:30 μμ.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Καλούστ  Παραγκαμιάν, επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος του WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας».

Θα ακολουθήσουν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους πολίτες και εκπροσώπους φορέων .

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της νέας πρωτοβουλίας του WWF Ελλάς για την ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντών για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγροτόπων της Κρήτης.

Το Δίκτυο αποτελείται από ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι μετά από σχετική εκπαίδευση επισκέπτονται συγκεκριμένους υγροτόπους, παρακολουθώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάστασή τους.

Όπου διαπιστώνονται δράσεις υποβάθμισης καταγγέλλονται αρμοδίως, από τη Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών του WWF Ελλάς.

Όπως προκύπτει από το ερευνητικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας» τουλάχιστον 12 υγρότοποι καταστράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Κρήτη ενώ ακόμα 24 πρόκειται να εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον καθώς η κατάσταση τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγροτόπους που έχει απογράψει το WWF Ελλάς στο νησί έχουν αλλοιωθεί σημαντικά ενώ μόνο οι 22 βρίσκονται σε καλή κατάσταση διατήρησης.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι οι αποθέσεις στερεών απορριμμάτων, οι επιχωματώσεις, οι εκχερσώσεις, η διάνοιξη δρόμων και η δόμηση (νόμιμη και παράνομη).

Μερικοί από τους σχετικά μεγάλους υγροτόπους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα συρρίκνωσης είναι ο Αλμυρός Ηρακλείου, το έλος Γεωργιούπολης και το εκβολικό σύστημα του Αποσελέμη ποταμού, ενώ μέρα με την μέρα προστίθενται και άλλοι όπως οι αλμυρόβαλτοι τού Κουρεμένου και η εκβολή του ρέματος Ανδρόμυλου στην Π.Ε. Λασιθίου, οι εκβολές του Αναποδάρη, του Καρτερού, του Ξηροπόταμου και του Γαζανού στην Π.Ε. Ηρακλείου, ο ρύακας Επισκοπής, το έλος Φραγκοκάστελου και η εκβολή του ρέματος Κατσάρι στην Π.Ε. Ρεθύμνου καθώς και το σύνολο σχεδόν των εκβολών στις βόρειες ακτές της Π.Ε. Χανίων.

Πηγή ecocrete.gr

 

 

econews

Σχόλια