Αργαλλιώς: κρητικό υφαντό από ανακυκλώσιμα μπουκάλια

0
35

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το δρώμενο «Αργαλλιώς» είναι μία δημόσια, διαδραστική εγκατάσταση με οικολογικό και λαογραφικό χαρακτήρα που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων από την ομάδα Kollektivemind*.

Με την πολύτιμη βοήθεια μαθητών, δασκάλων και κατοίκων της πόλης, συγκεντρώθηκαν, καθαρίστηκαν, βάφτηκαν και τοποθετήθηκαν στην περίφραξη του σχολείου 2100 ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο κρητικό υφαντό.

Η ρομβοειδής σχηματοποίηση του συρματοπλέγματος αποτέλεσε τον ιδανικό καμβά για τη σύγχρονη έκφραση της λαϊκής κληρονομιάς του τόπου, καθώς η τέχνη των παραδοσιακών υφαντών έχει ως σχεδιαστική αρχή ένα και μόνο γεωμετρικό σχήμα: το ρόμβο.

Τη μονάδα– πρώτη ύλη “ύφανσης” αποτέλεσε το ανακυκλώσιμο πλαστικό μπουκάλι μισού λίτρου νερού, χρωματισμένο με οικολογική βαφή στα βασικά χρώματα των υφαντών, κόκκινο, πράσινο, θερμό κίτρινο, μπλε, μωβ και μαύρο.

Μέσα λοιπόν από μια δημιουργική διαδικασία, κατασκευάστηκε πάνω στα όρια της παλιάς πόλης των Χανίων ένα δημόσιο τοπόσημο. Αυτό το πολύχρωμο ψηφιδωτό που ξεδιπλώνεται πάνω στα θραύσματα του παλιού τείχους, έλκει τα βλέμματα των περαστικών προς το σχολείο, ένα νευραλγικό, αν και παραμελημένο, δημόσιο χώρο μιας πολύπαθης γειτονιάς της πόλης. Δηλώνει την ευεργετική παρουσία των παιδιών στο δημόσιο χώρο και λειτουργεί ως φίλτρο οικειοποίησής του από τους κατοίκους της περιοχής.

Η ομάδα Kollektivemind πρότεινε και κατασκεύασε το δρώμενο «Αργαλλιώς» στα πλαίσια του p_public, ενός τετραήμερου συνεδρίου με θέμα το δημόσιο χώρο που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων.

Χορηγοί και υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν η κρητική εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης φυσικού επιτραπέζιου νερού ΕΤΑΝΑΠ-Σαμαριά και η Χρωματοβιομηχανία Βέχρω.

*Η Kollektivemind είναι μια δημιουργική ομάδα που εστιάζει σε ένα διευρυμένο πεδίο αρχιτεκτονικής έρευνας και δράσης. Στόχος της είναι η προώθηση ιδεών που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση του κοινού με το δομημένο αστικό περιβάλλον και ενεργοποιούν μια νέα αστική συνείδηση σε συλλογικό επίπεδο.

econews

Σχόλια