Κύπρος: WWF-Oceana κατά των εξορύξεων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ

1
100

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου επιχειρούν να εμποδίσουν το WWF και η Oceana.

Οι δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις απέστειλαν επιστολή στην κυπριακή κυβέρνηση με την οποία υπενθυμίζουν ότι η περιοχή των γεωτρήσεων είναι προστατευμένη καθώς εκεί κείται το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης.

Ειδικότερα, ο Ερατοσθένης προστατεύεται από τη σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της ζώνης της Μεσογείου. Στη σύμβαση της Βαρκελώνης αναφέρεται ότι στην περιοχή του υποθαλάσσιου βουνού απαγορεύεται το ψάρεμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία πιθανό να αλλάξει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Η οροσειρά του Ερατοσθένη είναι υποθαλάσσια και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της δυτικής Κύπρου και βόρεια του Δέλτα του Νείλου. Πρόκειται για ένα τεράστιο, βυθισμένο ορεινό όγκο, περίπου 120 χιλιόμετρα μακρύ και με 80 χιλιόμετρα πλάτος. Η κορφή του βρίσκεται στο βάθος των 700 μέτρων και υψώνεται 2.000 μέτρα πάνω από τον θαλάσσιο πυθμένα. Στο υποθαλάσσιο βουνό υπάρχουν σπάνια είδη κοραλλιών. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για τις φάλαινες και τα δελφίνια, περιλαμβανομένων των φυσητήρων, των πτεροφαλαινών, των ζωνοδέλφινων και των ρινοδέλφινων. Η μορφή της οροσειράς εκτιμάται ότι αναδύθηκε πριν από 5 με 7 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με κυπριακά Μέσα πίσω από τις αντιδράσεις στις γεωτρήσεις κρύβεται τουρκικός δάκτυλος, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση διά του υπουργού Εμπορίου Αντ. Πασχαλίδη διαβεβαίωνε ότι «οι γεωτρήσεις που θα γίνουν δεν εμπίπτουν στην προστατευόμενη περιοχή» και ότι «η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κάνει περιβαλλοντικές μελέτες».

Υπενθυμίζεται πως στο θαλάσσιο οικόπεδο 12, εντός της ΑΟΖ Κύπρου έχουν εντοπισθεί εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων την εξόρυξη των οποίων θα αναλάβει η αμερικανική εταιρία Noble Energy.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Κύπρος έχει δείξει την ευαισθησία της για το περιβάλλον σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Τα μέτρα προστασίας της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από την Κυπριακη Δημοκρατία και είναι οι πρώτοπι στην Ευρώπη που έχουν σχεδιάσει και λαμβάνουν αυτά τα μέτρα. Προφανώς η όλη ιστορία είναι για να εμποδιστεί η Κύπρος να εξορύξει τον υποθαλάσσιο πλούτο της. Το ότι είναι Τουρκικός δάκτυλος δεν είναι απίθανο, άλλωστε ο χρόνος έχει δείξει την εξαγορά εκατοντάδων συνειδήσεων από την Τουρκία.

Comments are closed.