Φωτοβολταϊκά κάτω των 20kW: «αγκάθι» η γραφειοκρατία

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Προβλήματα στο στήσιμο φωτοβολταϊκών ισχύος κάτω των 20kw προκαλεί η ελληνική γραφειοκρατία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι ο ΔΕΣΜΗΕ αποπληρώνει όλους τους παραγωγούς χρησιμοποιώντας δελτία αποστολής, η Εφορία απαιτεί από τα συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα να προχωρήσουν στην έναρξη επιτηδεύματος. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επενδυτές που απευθύνονται για παράδειγμα στον ΟΑΕΕ, λαμβάνουν την απάντηση ότι εξαιρούνται της υποχρέωσης για ασφάλιση στον Οργανισμό!

Συγκεκριμένα, το άρθρο 25, παράγραφος 9 του νόμου 3846/2010 αναφέρει ότι «στην υποχρεωτική ασφάλιση Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται τα φυσικά πρόσωπα ή τα μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3%, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος πάνω από 20kW είτε σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα, σε όλη την επικράτεια».

Στην ίδια λογική, εκτιμούν αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλιστικών οργανισμών ότι δεν θα έπρεπε να απαιτείται η έναρξη επιτηδεύματος, ωστόσο οι υπηρεσίες του ΔΕΣΜΗΕ είναι σαφείς ως προς τη σχετική πρόβλεψη του νόμου.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Γ. Αντωνόπουλος, διευκρίνισε ότι ο Διαχειριστής δεν είναι δυνατό να αποπληρώνει τους παραγωγούς με διαφορετικό τρόπο και, άρα, η Εφορία ζητεί έναρξη επιτηδεύματος προκειμένου να εκδίδονται τα δελτία αποστολής.

econews

Σχόλια