Φυσικό αέριο: «πράσινο φως» για επενδύσεις σε Μακεδονία – Θράκη

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 28 Ιουνίου 2011, το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την υπαγωγή σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης των δαπανών κατασκευής των δικτύων Φυσικού Αερίου, στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Με βάση την έγκριση αυτή, το επενδυτικό πρόγραμμα των τριών νέων ΕΠΑ συνολικής αξίας 198,71 εκ. ευρώ, θα ενισχυθεί μέσω κρατικών και κοινοτικών πόρων ύψους 42,67 εκ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά στην κατασκευή δικτύων διανομής αερίου σε πόλεις όπως Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα, Λειβαδιά και Χαλκίδα δημιουργώντας συνολικά πάνω από 1500 νέες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, η χρήση του φυσικού αερίου από δεκάδες χιλιάδες νέους καταναλωτές θα συμβάλλει στη σημαντική περιβαλλοντική αναβάθμιση αυτών των περιοχών.

Εκτιμάται ότι η μείωση των εκπομπών CO2 στα επόμενα 30 χρόνια και για τις τρεις νέες ΕΠΑ, θα ανέλθει σε 13 εκ. τόνους.

Οι σχετικοί διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν από τη ΔΕΠΑ αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων νομοθετικών διατάξεων που είναι αναγκαίες για τη διευκόλυνση της ίδρυσης των τριών ΕΠΑ. Οι διατάξεις αυτές εμπεριέχονται στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που θα συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση στο αμέσως επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται και η ίδρυση δύο ακόμη νέων ΕΠΑ, της ΕΠΑ Πελοποννήσου και της ΕΠΑ Δυτ. Μακεδονίας – Ηπείρου, για τις οποίες η ΔΕΠΑ έχει ήδη αρχίσει τη σχετική προετοιμασία, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην ίδρυση και αυτών των εταιριών. Η υλοποίηση της ΕΠΑ Πελοποννήσου σχετίζεται με την κατασκευή του αγωγού Κόρινθος – Άργος / Ναύπλιο – Τρίπολη – Μεγαλόπολη, ενώ η υλοποίηση της ΕΠΑ Δυτ. Μακεδονίας – Ηπείρου σχετίζεται με την κατασκευή του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού IGI, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας, στην Ιταλία και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

econews

Σχόλια