Δημοπρασία ρύπων: στα 14 εκατ. ευρώ τα έσοδα

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Διετέθη το σύνολο των δικαιωμάτων ρύπων που ετέθησαν σε δημοπρασία εχθές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρ’ ότι η τιμή διάθεσης ήταν ελαφρώς χαμηλότερη των τιμών που επικρατούν διεθνώς. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη δημοπρασία της 15ης Ιουνίου, όπου από το 1 εκατ. διατεθέντων δικαιωμάτων, πουλήθηκαν μόλις τα 6.000.

Αντίθετα, εχθές επωλήθησαν 1.100.000 δικαιώματα εκπομπών ρύπων στην τιμή των 12,70 ευρώ ανά δικαίωμα, τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές κυμαίνονται στα 12,80-12,90 ευρώ. Συνολικά συγκεντρώθηκε το ποσό των 13, 970 εκατ. ευρώ.

Εικοσιπέντε ενεργές εντολές εδόθησαν από οκτώ οίκους, τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού, (Εθνική Τράπεζα, Deutsche Bank κ.λπ.) για λογαριασμό πελατών, ενώ οι εγγυητικές των ενδιαφερομένων κάλυπταν πάνω από 6 φορές την προσφορά. Μάλιστα, υπήρξε επιπλέον ζήτηση 2.172.000 με τιμές εντολής από 11,65 ευρώ ως 12,70 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energia.gr, η επόμενη τακτική δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και μία έκτακτη στα μέσα του μήνα. Συνολικά για εφέτος το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να πουλήσει το σύνολο των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα περιόδου 2008-2012, που ανέρχονται σε 10 εκατομμύρια δικαιώματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα έσοδα προορίζονται για την κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ από το τέλος ΑΠΕ. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο και των σχετικών οδηγιών, η Ε.Ε. έχει κατανείμει σε κάθε χώρα-μέλος μία δωρεάν ποσότητα δικαιωμάτων εκπομπής CO2, τα οποία αγοράζουν ηλεκτροπαραγωγικές και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες, όταν λόγω της δραστηριότητάς τους εκλύουν διοιξείδιο του άνθρακα πάνω από ένα ορισμένο πλαφόν. Τα δικαιώματα αυτά διαπραγματεύονται σε Χρηματιστήρια Ρύπων.

Το Xρηματιστήριο Pύπων έχει δημιουργηθεί με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων όταν εξαιτίας της δραστηριότητά τους εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, ενώ σε κάθε χώρα-μέλος της E.E. έχει κατανεμηθεί δωρεάν μία ποσότητα δικαιωμάτων ρύπων.

econews

Σχόλια