Κρίτων Αρσένης: περισσότερους πόρους για μια δίκαιη ΚΑΠ

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Περισσότερους πόρους για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) πιο δίκαιη, πιο βιώσιμη, πιο αποτελεσματική, ζήτησε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, εισηγητής για την ΚΑΠ εκ μέρους της Επιτροπής Ανάπτυξης.

Ακολούθησε η υπερψήφιση της έκθεσης με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει μεταξύ άλλων τη διατήρηση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο, την ενίσχυση των βιώσιμων αγροτικών πρακτικών, όπως η βιολογική καλλιέργεια, οι μόνιμοι βοσκότοποι, η εναλλαγή καλλιεργειών, οι φυτοφράκτες και οι δενδροστοιχίες που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας. Επιπλέον ζητά τη στήριξη της γεωργίας σε νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες μειονεκτικές περιοχές και πρόσθετη στήριξη της γεωργίας σε περιοχές Natura 2000.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο παρέμβασης του Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Πολλοί κατηγορούν την ΚΑΠ για περιβαλλοντική καταστροφή και αρνητικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έχουν δίκιο. Όμως έχουν άδικο όσοι ζητούν να μειωθούν οι πόροι της νέας ΚΑΠ.

Η ΚΑΠ δεν χρηματοδοτεί μόνο την ευρωπαϊκή γεωργία. Είναι το βασικότερο εργαλείο αναδιανομής πόρων από τα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

Οι πολίτες της ευρωπαϊκής υπαίθρου είναι αυτοί που φροντίζουν τα δάση μας, τις λίμνες και τα ποτάμια μας που μας παρέχουν τροφή, νερό και καθαρό αέρα.

ΝΑΙ. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να αλλάξουμε κακές πρακτικές. Αν είμαστε σοβαροί θα πρέπει να αυξήσουμε την χρηματοδότηση για την ΚΑΠ, γιατί από εκεί θα έρθει η απάντηση για τη διατροφική μας επάρκεια και ασφάλεια, για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας.

econews

Σχόλια