Φουκουσίμα: βλάβη στο σύστημα επεξεργασίας ραδιενεργών υδάτων- Νέα διαρροή

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Απέτυχε η πρώτη προσπάθεια της Tepco να θέσει σε λειτουργία ένα νέο σύστημα απάντλησης και απορρύπανσης υδάτων από τους κατεστραμμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα αποτρέποντας μια ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας στον ωκεανό.

Σήμερα επιχειρήθηκε να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα απομάκρυνσης ραδιενεργών υλικών από το νερό και επαναχρησιμοποίησής του για την ψύξη των αντιδραστήρων, το οποίο προμήθευσαν στην Tepco η γαλλική Areva και η αμερικανική Kurion.

Μιάμιση ώρα από την έναρξη της λειτουργίας του διεκόπη η λειτουργία του συστήματος λόγω διαρροής νερού από τις σωληνώσεις.

Το σύστημα έχει δυνατότητα απάντλησης και επεξεργασίας 1.200 μετρικών τόνων νερού ημερησίως. Αυτή τη στιγμή στα υπόγεια του πυρηνικού εργοστασίου λιμνάζουν περίπου 110.000 μετρικοί τόνοι ραδιενεργού νερού, ποσότητα αρκετή να γεμίσει 40 πισίνες κολύμβησης Ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ ο διαθέσιμος χώρος λιγοστεύει με κίνδυνο να διαρρεύσει ραδιενέργεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Εντωμεταξύ, το πυρηνικό παρατηρητήριο της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως έχουν διαρρεύσει 15 τόνοι ραδιενεργού ύδατος από δεξαμενή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουξουσίμα στην ακτή του Ειρηνικού.

Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση στη Φουκουσίμα έχει σπείρει το φόβο τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της Ιαπωνίας. Κινέζοι και Νοτιοκορεάτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη ρίψη νερού χαμηλής ραδιενέργειας στη θάλασσα τον Απρίλιο, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των Ιαπώνων αντιτίθεται στην επανέναρξη της λειτουργίας των υπό επιθεώρηση πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.

econews

Σχόλια