Αχελώος: επιμένει στην εκτροπή το υπ. Υποδομών

0
57

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη συνέχιση του φράγματος της Συκιάς ζητά το υπουργείο υποδομών σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την αποδοτικότητά του έργου, που αναμένεται να κοστίσει 1,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ανάκλησης του «παγώματος» των έργων για το φράγμα της Συκιάς, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των ημιτελών έργων. Στο μεταξύ, εκκρεμεί στο Ευρωδικαστήριο η συνολική εξέταση της εκτροπής του Αχελώου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Υποδομών ζήτησε από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ τη μερική ανάκληση της απόφασης 141/2010, με την οποία σταμάτησαν όλα τα έργα της εκτροπής, εν όψει της εξέτασης της υπόθεσης από το Ευρωδικαστήριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, η συνέχιση του φράγματος της Συκιάς θα ωφελήσει το περιβάλλον, απορροφώντας μεγάλες ποσότητες μπάζων και χωματουργικών υλικών που προέκυψαν από τις εργασίες θεμελίωσης του φράγματος. Παράλληλα το υπουργείο προειδοποιεί ότι το ημιτελές έργο κινδυνεύει λόγω εσωτερικής διάβρωσης και διαρροής μέσω του αναχώματος.

Ως εκ τούτου ζητά να επιτραπεί μια νέα, συμπληρωματική κατασκευή που θα «ψηλώσει» το «πρόφραγμα».

Από την άλλη πλευρά, πριν λίγες ημέρες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF κατέθεσε στο ΣτΕ υπόμνημα, σύμφωνα με το οποίο στόχος της αίτησης του υπουργείου Υποδομών δεν είναι η ασφάλεια των έργων, αλλά η ολοκλήρωσή τους με πλάγιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Επιπλέον, η WWF αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια των μελετών που έγιναν για λογαριασμό του Υποδομών.

econews

Σχόλια