Υμηττός: προεδρικό διάταγμα για την προστασία του

0
83

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αυξημένη προστασία στο σύνολο του ορεινού όγκου του Υμηττού προβλέπει το προεδρικό διάταγμα «περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων»,  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος».

Το προεδρικό διάταγμα μόλις δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 187/ Δ/ 16.6.2011) και αφορά στο κομμάτι του Υμηττού που περικλείεται από τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου – Χολαργού, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Παιανίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ζώνη Α απόλυτης προστασίας εκτείνεται σε έκταση σχεδόν 100.000 στρεμμάτων και κατά περιοχές φθάνει στο σχέδιο πόλης.

Σε αυτήν εντάσσονται τα σημαντικότερα ρέματα και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η δόμηση  απαγορεύεται πλήρως. Περιφερειακά αυτής ή με μορφή θυλάκων αναπτύσσεται η ζώνη Β με χρήσεις υπαίθριου αθλητισμού και πολιτισμού καθώς και εκπαίδευσης, με όρους πολύ αυστηρότερους των προ υφισταμένων.

Παράλληλα θεσπίζεται κατάλογος αυθαιρέτων κτισμάτων, απαγορεύονται οι υπαίθριες πινακίδες διαφήμισης, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ενώ προβλέπεται χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης βιομηχανιών.

Σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία δυο μητροπολιτικών πάρκων (Γουδή – Ιλίσια), που θα συνδέουν την πόλη με το ορεινό σύστημα, αλλά και για τη σύσταση φορέα διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι το νέο διάταγμα αντικαθιστά το προηγούμενο του 1978 και στηρίζεται σε μελέτη του Οργανισμού Αθήνας.

econews

Σχόλια