ΑΡΧΕΛΩΝ: πού είναι τα αβγά της θαλάσσιας χελώνας;

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta κάνουν τις περισσότερες φωλιές τους στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας: στην Ζάκυνθο, τον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, την Κορώνη, τον Λακωνικό Κόλπο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον Κομό κοντά στα Μάταλα. Μικρότερος αριθμός φωλιών όμως γίνεται και σε πολλές άλλες παραλίες του Ιονίου, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, και σε κάποια νησιά του Αιγαίου.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κυβερνητική οργάνωση και χρηματοδοτείται από τις δωρεές του κοινού, δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει όλες αυτές τις περιοχές, ενώ κανένας κρατικός φορέας δεν φροντίζει για την προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας.

Οι θαλάσσιες χελώνες καλύπτουν έντεχνα τα αβγά τους για να ξεγελάσουν τα σκυλιά και τις αλεπούδες, και μαζί με αυτές ξεγελιούνται και οι άνθρωποι που προσπαθούν να προστατέψουν τα αβγά.

Στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες, αρκετοί κάτοικοι ή επισκέπτες των παραπάνω περιοχών προσπαθούν να προστατέψουν αυτές τις φωλιές τοποθετώντας πλέγματα από καλάμια και ταινία στα σημεία όπου οι χελώνες βγαίνουν την νύχτα και κάνουν τις φωλιές τους.

Αυτή είναι μια σημαντική προσπάθεια, αλλά οι θαλάσσιες χελώνες καλύπτουν με πολύ έντεχνο τρόπο τις φωλιές τους για να ξεγελάσουν τα σκυλιά και τις αλεπούδες που ψάχνουν τα αβγά για να τα φάνε και μαζί με αυτές ξεγελιούνται συχνά και οι άνθρωποι που προσπαθούν να προστατέψουν τις φωλιές.

Αν κι εσείς βρίσκετε ίχνη και φωλιές θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή σας και θέλετε να βοηθήσετε στην προστασία τους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ (Τηλ: 210 8944444) για να εκπαιδευτείτε σε κάποιο από τα προγράμματα πεδίου, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε και να προστατέψετε αποτελεσματικά τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας.

econews, ΑΡΧΕΛΩΝ

Σχόλια