Φυσικό αέριο: αντιδράσεις βιομηχάνων για το φόρο

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τις διαμαρτυρίες του βιομηχανικού κόσμου έχει προκαλέσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο στο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, οι βιομήχανοι χαρακτηρίζουν το μέτρο αντιαναπτυξιακό και επισημαίνουν ότι θα επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα ακυρώσει την εξαγωγική προσπάθεια των εταιρειών και θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλλει στη βιομηχανία Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1,5 ευρώ/Gigajoule, δεκαπλάσιο από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική οδηγία, τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη της ΕΕ δεν επιβάλουν ΕΦΚ στις βιομηχανίες τους ή επιβάλλουν το ελάχιστο της οδηγίας (0,15 ευρώ/Gigagoule).

Στο μεταξύ, οι βιομήχανοι επισημαίνουν ότι καμία από τις γειτονικές και άμεσα ανταγωνιστικές χώρες προς την Ελλάδα δεν επιβαρύνει με φόρους το φυσικό αέριο.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και συνέχισαν με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΝΒΒΕ) με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΣΒΒΕ «ο νέος αυτός φόρος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε κάθε βιομηχανία που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο. Ήδη το ενεργειακό κόστος με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί υπέρμετρα και η οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών».

Παράλληλα  η ΕΒΙΚΕΝ (μετέχουν οι ενεργοβόρες εταιρείες ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΕΛΒΑΛ, Ελληνικά Λιπάσματα, Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, Ενεργειακή Αιγαίου, Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, Σιδενόρ, Sovel, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τιτάν, Χαλκόρ, Χαλυβουργία Ελλάδος, Χαλυβουργική, Χάλυψ και Χαρτοποιία Κομοτηνής) υποστηρίζει πως οι τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνει σήμερα η μεταποιητική βιομηχανία είναι μέχρι 100% ακριβότερες από αυτές στις γειτονικές μας χώρες και ότι με το νέο φόρο το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί κατά 10%-15%, οδηγώντας ακόμα περισσότερες βιομηχανίες στο λουκέτο.

econews

Σχόλια